ABD-Çin rekabetinin sahası Pakistan'ın mali çözüm ziyareti

Bir süredir ABD ile Çin’in rekabet alanı haline gelen Pakistan’da geçen ay başbakanlık koltuğuna oturan İmran Han, ilk resmi ziyaretini Suudi Arabistan’a yapıyor. Körfez sermayesinden mali yardım arayışında olan İmran Han, yarın da Abu Dabi'yi ziyaret edecek.

Dış Haberler

Bir süredir ABD ile Çin’in rekabet alanı haline gelen Pakistan’da geçen ay başbakanlık koltuğuna oturan İmran Han, ilk resmi ziyaretini Suudi Arabistan’a yapıyor. İmran Han, Riyad ziyaretinin ardından yarın Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçecek.

ABD bu ay başında, Pakistan'a Taliban'la mücadelede kullanılmak üzere “terörle mücadele yardımı” adı altında sağladığı fonu kestiğini açıklamıştı.

Yüksek cari açığı ve para birimi rupideki değer kaybının yol açtığı ekonomik krizle karşı karşıya olan Pakistan’ın eski kriket oyuncusu yeni başbakanı İmran Han, IMF’ye başvurmak yerine Körfez sermayesinden yardım isteyecek.

İki gün sürecek Suudi Arabistan ziyaretinde İmran Han’a, Maliye Bakanı Esad Ömer ile Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi eşlik ediyor.

KUREŞİ: IMF SON ÇARE

IMF’ye başvurması durumunda bu, Pakistan'ın 1980’lerin sonundan itibaren 13’üncü başvurusu olacak. Ancak Maliye Bakanı Ömer, hükümetin yardım için IMF dışındaki her seçeneği zorlayacağını ve IMF’ye başvurmalarının son çare olduğunu ifade etmişti.

Maliye Bakanı Kureşi'nin bu sözleri, Pakistan’ın hem Çin’den hem de Suudi Arabistan’dan mali destek alması olarak yorumlanmıştı. İki ülkenin de geçmişte Pakistan’a büyük miktarda kredi verdiği biliniyor. Pakistan, Çin'in Kuşak ve Yol Projesi için önem taşıyor. 

İmran Han, Riyad'da Suudi Kralı Abdülaziz bin Selman ile Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşecek. Pakistan Başbakanı yarın da Birleşik Arap Emirlikleri’ne geçerek Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan ile görüşecek.

CARİ AÇIĞI 18 MİLYAR DOLAR

Pakistan’ın cari açığı, bütçe yılının sona erdiği 30 Temmuz itibariyle, yüzde 43 artışla 18 milyar dolara ulaşmıştı.

Hükümet bugün, orta ve yüksek gelirlilerden alınan vergilerle ithal lüks ürünlerden alınan gümrük vergilerini artıran bir karara da imza attı.