ABD Başkan Yardımcısı Pence'in tartışmalı turu başladı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ertelemek zorunda kaldığı Ortadoğu gezisine başladı. Mısır'dan sonra Ürdün'de protestolarla karşılanan Pence, daha sonra İsrail'e geçti.

soL HD

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, daha önce birden fazla kez ertelenen Ortadoğu gezisine başladı. Mısır, Ürdün ve ardından İsrail'e geçen Pence, Ürdün'de protesto edildi.

Tel Aviv’de yer alan Ben Gurion Havaalanı’na dün inen Pence, İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin’in de yer aldığı delegasyon tarafından karşılandı. Pence, bugün ve yarın Kudüs’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla görüşecek.

Filistin yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık’ta Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklaması nedeniyle Pence’i protesto ederek kendisiyle görüşmeyi reddettiklerini açıkladı.

ÜRDÜN'DE PROTESTO

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Ürdün’e ziyaretini protesto etmek için başkent Amman’da binlerce eylemci toplandı.

Pence, Ürdün Kralı II. Abdullah’la görüşmek için Mısır’dan sonra Ürdün’e geldi. Görüşmelerde, ABD Başkanı Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması üzerinde durulduğu bildirildi. 9 Aralık’ta verilen bu karar birçok protestoya neden olmuş, büyük tepki toplamıştı.

Filistinlilerin ülkenin nüfusunun büyük bölümünü oluşturduğu Ürdün de bu kararı kınamıştı. Ürdün, ABD’nin askeri ve ekonomik yardımlarına ihtiyaç duyan ve Washington’la iyi ilişkiler kurmak isteyen bir ülke olarak biliniyor.

Pence'in Ortadoğu ziyareti, Trump'ın Kudüs kararının ardından geçen ay ertelenmişti. ABD, bu ertelemenin nedeninin "Kongredeki vergi reformu yasası oylaması" olduğunu duyurmuştu.