ABD askerinden Obama'ya 'IŞİD' davası

ABD ordusundan bir yüzbaşı, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı yürütülen savaşın 'yasa dışı' olduğunu öne sürerek Başkan Obama'ya dava açtı.

Kuveyt'teki Arifcan kampında görevli istihbarat subayı Yüzbaşı Nathan Michael Smith, Washington'daki bölge mahkemesinde açtığı davada, Barack Obama'nın 1973 tarihli Savaş Yetkileri Yasası çerçevesinde Amerikan Kongresi'nden IŞİD'e karşı savaşma yetkisi almadığını iddia etti.

Amerikan basınına göre Smith ve avukatı tarafından mahkemeye verilen dava dilekçesinde, "Başkan Obama, IŞİD'e karşı savaş açarak, kongrenin verdiği sınırlı yetkileri zaman ve mekan sınırları olmadan kendi seçtiği düşmanlara savaş açmada açık çek olarak kullanmaktadır" ifadesi yer aldı.

Dilekçede, 1973'teki kararın Kongre tarafından Vietnam Savaşı'nda "başkanın benzer şekilde yetkilerini aşması üzerine alındığı" belirtildi ve 11 Eylül sonrasında 2001 ve 2002'de Kongre'nin verdiği askeri güç kullanma yetkilerinin IŞİD'e karşı yürütülen savaşı yasal zemine oturtmak için yeterli olmadığı ileri sürüldü.

'BU YÖNETİMİN SAVAŞI MI YOKSA AMERİKA'NIN MI?'
Smith, dilekçesinde ayrıca, "dünyaya iyilik getirecek bir güç olduğu için" 2010'da orduya katıldığını, Afganistan'da görev yaptığını, IŞİD'e karşı 2014'te Irak ve Suriye'de başlatılan hava saldırılarını alkışladığını belirtti. Smith, "Ancak sonra düşünmeye başladım. Bu yönetimin savaşı mı yoksa Amerika'nın mı? Anayasaya göre Kongre'nin bu soruya cevap vermesi gerekiyor ama Kongre de ortalıkta yok. Bu yüzden vicdanım rahat etmiyor" ifadesini kullandı.

Savaş ilanı yetkisinin sadece Kongre'de bulunduğunu hatırlatan Smith, Savaş Yetkileri Yasası'nın ABD Başkanı'nın savaş bölgesine Kongre onayı olmadan 60 günden fazla süreyle asker göndermesini engellediğini savundu.

Yüzbaşı Smith, davasında, Obama'nın Kongre'den yetki almasını, bu olmazsa IŞİD'e karşı yürütülen savaşın mahkeme tarafından "yasa dışı" ilan edilmesini talep ediyor. Washington bölge mahkemesinde hukuki sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.