ABD Afganistan'da hastane bombalamasına dair 'hikaye'sini 4 günde 4 kere değiştirdi

ABD Afganistan'ın Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar'a ait bir hastaneyi bombalamasına dair anlattığı "hikaye"yi 4 günde 4 kere değiştirdi. ABD son olarak sorumluluğu kabul etti.

Dış Haberler

Geçtiğimiz günlerde ABD, Afganistan'ın Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar'a ait bir hastaneyi bombalamıştı. Bombalama sırasında 12'si sağlık çalışanı olmak üzere 22 sivil ölmüştü.

The Guardian'ın haberine göre ABD, 4 gün içerisinde olayın nasıl olduğuna dair hikayeyi 4 kere değiştirdi. Başlangıçta ABD askerlerinin doğrudan ateş altında olduğunu ve saldırının bu sebeple yapıldığını söyleyen ABD, sonrasında bölgede saldırıya uğrayan askerleri olmadığını, saldırının Afganistan'ın talebiyle yapıldığını söyleyerek Afganistan'ı suçlamıştı.

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın ABD'nin sorumluluktan kaçmasını kınaması üzerine, ABD sorumluluğu kabul ederek saldırıyı Afganistan istemiş bile olsa, saldırı yapılmadan önce kendi prosedürlerini uyguladıklarını ve bu sebeple "hata" yaptıklarını kabul etti.

Ancak Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin hastanenin yerini bildiği, buna rağmen 1 saat boyunca bombalamayı sürdürdüğü ve yaşananın "hata" veya "savaşın kaçınılmaz sonucu" olarak geçiştirilemeyeceği söylendi.

ABD'nin askerlerinin orada olup olmadığına ve saldırının neden yapıldığına dair ifadesini sürekli değiştirmesi de tepki çekti.