ABD ‘Açık Semalar’ı tanımıyor

‘Açık Semalar Antlaşması’na rağmen ABD’nin Rusya’nın keşif uçuşlarını engellediği bildirildi.

Dış Haberler

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’nin Rusya’nın keşif uçuşlarını engellediği ve bu davranışın Açık Semalar Anlaşması’na aykırı olduğunu açıkladı. Açık Semalar Anlaşması, NATO üyesi ülkelerin yanısıra Rusya, Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Bosna Hersek, İsveç ve Finlandiya'yı da kapsıyor.

Rusya, Haziran 2017'de ABD’nin, Moskova'nın, Baltık Denizi'ndeki Rusya'nın yerleşim bölgesi Kaliningrad'ın uç noktalarına kısıtlamalar koyarak Açık Semalar Antlaşması'nın şartlarını ihlal ettiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Açık Semalar Antlaşması da dahil olmak üzere tüm uluslararası anlaşmalar uyarınca yükümlülüklerini yerine getirdiğini açıkladı. Rusya'nın Ulusal Nükleer Risk Azaltma Merkezi yöneticisi Sergei Ryzhkov, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'nın Açık Semalar Antlaşması kapsamında faaliyet gösteren yeni Tu-214 uçağı gözetim uçuşlarını bloke ettiğini söyledi.

ABD RUS UÇAĞININ UÇUŞUNA İZİN VEREN BELGEYİ İMZALAMADI

Ryzhkov, Rusya Savunma Bakanlığı'nın resmi gazetesine verdiği demeçte, "Testlerin sonuçlarına dayanarak, 22 ülkeden delegasyon başkanları, bu uçağın gözetim uçuşlarına üye ülkelerin topraklarında izin veren nihai protokolü imzaladılar. Ancak, ABD delegasyonunun başkanı son belgeyi imzalamayı reddetti” dedi.

‘ABD ANLAŞMAYA GERİ DÖNSÜN’

Ryzhkov, Açık Semalar Antlaşması’nın “Avrupa güvenliğinin köşe taşlarından biri” olduğunu ekledi.
Dışişleri Bakanlığından Sergei Ryabkov, "ABD’nin Açık Semalar Anlaşması’na geri dönmesini ve bu durumun anlaşma hükümlerine uygun olarak açıklamalarını talep ediyoruz" dedi.

Açık Semalar Antlaşması, Sovyetler Birliği’nin çözülmesinden sonra Avrupa ülkeleri arasında 1992 yılında imzalandı. Anlaşma, üye devletlerin birbirlerinin silahlı kuvvetleri ve askeri faaliyetleri hakkında açık bir şekilde bilgi toplamasına izin veriyor. İmzacılar arasında NATO ülkelerinin çoğu, Rusya, Belarus ve Ukrayna’da yer alıyor.