AB zirvesi gergin başladı: 'İlerleme kaydedilemedi'

Salzburg'da bugün başlayan 'gayriresmi' Avrupa Birliği (AB) zirvesinin ana gündemlerini sığınmacı konusu ve Brexit oluşturuyor. İngiltere'nin AB ile anlaşmaya varma sürecinde daha 'esnek' davranması beklenen zirvede, sığınmacı konusunun AB içinde çözümü yeniden gündemde.

Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin bir araya geldiği iki gün sürecek zirve bugün Avusturya'nın Salzburg kentinde başladı. Sığınmacı başlığının ana gündemi oluşturduğu toplantının başlıkları arasında Brexit ve AB'nin sınır koruma teşkilatı Frontex'in genişletilmesi de yer alıyor.

İLK GÜNDEN UZLAŞI ÇIKMADI

Dün akşam düzenlenen akşam yemeği ile başlayan “gayriresmi” zirveye ilişkin ilk açıklamayı yapan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, yemekte bir ilerleme kaydedilemediğini belirterek, “Bu yılın sonuna kadar AB dış sınırlarının korunması konusunda uzlaşı sağlanacağını düşünüyorum" dedi.

'BREXİT'TE MÜZAKEREYE AÇIK TEK PLANIMIZ VAR'

İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci üzerine devam eden müzakereleri değerlendiren İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Brexit stratejisini belirleyen Chequers planını AB liderlerine sundu. Sürecin “karşılıklığını” vurgulayarak AB’nin de benzer adımları atması gerektiğini dile getiren May, "Bu plan, uygulaması mümkün olan, müzakereye açık, Kuzey İrlanda ile katı sınırlar içermeyen ve İngiliz halkının iradesini temsil eden tek plan” ifadelerini kullandı.

İngiltere ile devam eden Brexit müzakerelerinde henüz bir sonuç alınamadı. Ekim ayında anlaşmaya varılması beklenen plan ertelenirken, tarafların uzlaşamaması durumda Brexit kararı İngiltere’de 2019 yılının Mart ayında aynen yürürlüğe girecek.

'AB'YE DERİN BİR REFORMDAN GEREK'

Zirvenin ardından bugün bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "değişim ve gelişmelerle dönüşüme uğramayan bir AB’nin tehlikede olduğunu" vurgulayarak “Ben AB’de derin bir reformdan yanayım.” dedi. 

Brexit müzakerelerine değinen Macron, “Bir karar anındayız. Bugün İngiltere tarafından masaya konulan teklifler kabul edilemez. Avrupa Birliği’ne ve Birliğin bütünlüğüne zarar verecek bir anlaşmayı asla kabul etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

AB İÇİ ÇÖZÜM YİNE GÜNDEMDE

Geçtiğimiz aylarda da toplanan AB liderleri sığınmacı sorunu konusunda “Avrupa içi” bir çözümde uzlaşamamıştı. Irkçı açıklamalarıyla bilinen Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Avrupa içi çözüme kapıları tekrar kapatırken, kimi üye ülkelerin bu görüşü savunması nedeniyle AB içi göçmen paylaşımının programda yer almaya devam edeceğini söylendi. Mısır'ın sığınmacı konusuna ilişkin AB ile görüşmeye hazır olduğunu ifade eden Kurz, bunun "değerlendirilmesi gereken, önemli bir gelişme" olduğunu dile getirdi.

AB'nin daha fazla göç almasını istemeyen Avusturya, Fransa, İtalya gibi ülkeler, bu düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini istiyor ve göçmenlerin AB ülkeleri arasında pay edilmesini öngören "kota fikrine" karşı çıkıyor.

AFRİKA'YA 'ÖNLEYİCİ' YARDIM

Konuya bir çözümün Afrika'da yatırım yapmak olabileceğine değinen AB Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, üye ülkelerin “Afrika’ya maddi yardımda bulunması” gerektiğini savundu. ABD Başkanı Donald Trump’ın, İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell’un bugün aktardığı gelişmeye göre, Afrika’dan göçmenlerin gelişini önlemek için Sahra Çölü’ne duvar örmeyi önerdiği ortaya çıkmıştı.