AB yetkilisinden Salvini'ye: Küçük Mussolini

Avrupa Birliği’nin ekonomik ilişkilerden sorumlu komisyon üyesi Pierre Moscovici, ırkçı açıklamalarıyla gündeme gelen İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini’ye 'küçük Mussolini' dedi. Salvini eleştirilere 'Moscovici önce ağzını yıkamalı' sözleriyle yanıt verdi.

Dış Haberler

Avrupa Birliği’nin ekonomik ilişkilerden sorumlu komisyon üyesi Pierre Moscovici, ırkçı açıklamalarıyla gündeme gelen İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini’ye “küçük Mussolini” dedi.

Moscovici, pek çok ülkede popülist ve aşırı sağcı hükümetlerin yükseldiği günümüzdeki siyasi durumun Almanya'da Adolf Hitler ve İtalyan’da Benito Mussolini'nin iktidarda olduğu 1930'lara benzediğini söyledi.

'KÜÇÜK MUSSOLİ'NİN İZLERİ GÖRÜLÜYOR'

Sığınmacıları geri çeviren, “fon ve sığınmacı” konularında AB bütçesini reddetmeye hazırlanan, ülke içerisinde göçmenlere yönelik ırkçı açıklamalarıyla bilinen faşist Lig Partisi lideri Salvini’yi hedef alan Moscovici, “Neyse ki bugün deri çizme sesleri ya da Hitler yok; ancak belki küçük Mussolini’ler olabilir. Bunların izleri hala görülüyor” ifadelerini kullandı. İtalya’da iktidarda bulunan Beş Yıldız ve Lig koalisyonu, göçmen akışını kontrol etmek için AB ile yapılan görüşmelerin başarısız olmasının ardından İtalya’nın AB bütçesini veto edeceği açıklamıştı.

'İTALYA'YI ELEŞTİRMEDEN ÖNCE AĞZINI YIKA'

Moscovici’nin “üstü kapalı” eleştirisine “İtalya’yı, İtalyanları ve onların meşru hükümetini aşağılamadan önce ağzını yıkamalı” sözleriyle cevap veren Salvini, Moscovici’nin “sığınmacıların geçişine izin vermeyen kendi hükümetini eleştirmek yerine Libya’yı bombaladığını” belirtti. Salvini, Akdeniz’de kurtarılan göçmenleri taşıyan geminin ülkeye girmesini engelleyerek, gemiyi İspanya’ya yönlendirmişti. Bu olayı “zafer” olarak niteleyen ırkçı Salvini, “Brüksel'de yeni bir cephe açtık” demişti.

Moscovici’nin açıklamasına bir tepki de İtalya Başbakan Yardımcısı, Ekonomik Kalkınma, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Luigi Di Maio’dan geldi. Açıklamanın “kabul edilmez ve tahammül gösterilemez” olduğunu belirten Di Maio, “İtalya'da birçok küçük Mussolini olduğunu söyleme cüretini buluyorlar, buna cesaret edemezler" ifadelerini kullandı.

Salvini, daha önce de Birleşmiş Milletler'in (BM) artan ırkçılık ihbarlarını değerlendirmek üzere İtalya'ya heyet göndereceği açıklamasıyla ilgili ülkesinin BM'ye yaptığı yıllık 100 milyon avroluk katkıyı gözden geçireceğini belirtmişti.

'İTALYA MÜSRİFLİĞE SON VERMELİ'

İtalya’nın 2019 yılı bütçe hazırlıklarındaki gerilime de değinen Moscovici, İtalya’nın yüksek kamu borcuyla başa çıkabilmesi için “savurgan harcamalarını” durdurması ve altyapı hizmetlerine yatırım yapması gerektiğini belirtti.