AB Gürcü tarımını kurtarabilecek mi?

Eurasianet’ten Monica Ellena, Gürcistan’ın AB ile geçen yıl imzaladığı serbest ticaret anlaşmasının, tarım ağırlıklı ekonomiyi içerisinde bulunduğu darboğazdan kurtaramayacağını söyledi.

Dış Haberler

Eurasianet sitesinde Monica Ellena imzasıyla yayınlanan bir makalede, Gürcistan’ın Avrupa Birliği (AB) ile geçen yıl imzaladığı Derin ve Kapsamlı Ticaret Anlaşması’nın ülkenin tarım ağırlıklı ekonomisinin Sovyetler sonrası dönemde içerisinden çıkamadığı çöküntüye çare olup olamayacağı tartışıldı.

Makalede altı çizilen ilk nokta, Gürcistan’ın en büyük dış ticaret ortağı AB olsa da, Gürcü toplumunda Rusya öncülüğünde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği’ne dönük desteğin giderek artıyor olması. ABD merkezli bir NGO olan Ulusal Demokrasi Enstitüsü verilerine göre söz konusu destek geçen yıldan bu yana ikiye katlanmış durumda.

AB'YE TEPKİLER ARTIYOR
Yazar, 27 Haziran 2014’te AB ile imzalanan anlaşmanın Gürcü çiftçilere yüklediği 350 direktif arasında özellikle gıda güvenliği başlığının, ihracatçılar açısından Rusya pazarını daha cazip kıldığını öne sürüyor. 1.200 üyesi bulunan Gürcü Çiftçiler Derneği’nin AB yanlısı yöneticisi Nino Zambakhidze, bazı çiftçilerin AB gıda güvenliği standartlarına “daha önce kimseyi zehirlemişliğimiz yok” sözleriyle tepki gösterdiğini aktardı.

AB'YE İHRACAT AZALIYOR
AB’yle imzalanan anlaşma küçük çiftçilere finansal destek, sigorta yardımı ve yeni girişimler için çeşitli aşamalarda destek vaat ediyor. Ancak Gürcistan yönetimi son yıllarda toplam ihracat içerisindeki payının arttığı gözlenen saf alkol ve meyve suyu gibi ürünlerin ne kadarının AB’ye gönderildiğini net olarak hesaplayamıyor.

Ellena’nın aktardığı resmi rakamlara göreyse 2015 başı ve Mayıs ayı arasında AB’ye dönük toplam ihracat geçen yıl aynı dönemki rakama göre %4 civarında (242 milyon dolar) düşmüş görünüyor.

GÜRCÜ YÖNETİMİ 'İSTİKRAR' PEŞİNDE
Bu rakamlar, AB ile serbest ticaret anlaşmasının ihraç mallarına dönük talebi olumlu etkilemediğine işaret etse de, Gürcistan Tarım Bakanı AB’nin Gürcistan için uzun yıllardır olmayan “istikrar” anlamına geldiğini öne sürüyor.

Ellena’nın işaret ettiği veriler ise, “istikrar"ın sihirli bir sözcükten öte bir anlama gelmediğini ortaya koyuyor. Gürcistan işgücünün eğitimsiz kesimi arasında kabul edilen tarım işçilerinin aylık ortalama geliri 246 dolar civarında. Ayrıca ülkenin verimli toprağına, uygun iklim koşullarına ve kalabalık tarım işgücüne rağmen tarımdaki üretkenlik düşük seviyede.