AB Adalet Divanı'nın sığınmacı kotasına itirazı reddetmesine Macaristan ve Slovakya'dan sert yanıt

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı'nın sığınmacı paylaşımı konusunda kimi üye devletlerin itirazını reddetmesine Macaristan ve Slovakya'dan sert tepki geldi.

Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı sığınmacı paylaşımı konusunda kimi üyelerinin itirazını reddetti.

AB Adalet Divanı kararına göre, üye devletler sığınmacıları reddetme hakkına sahip olamayacak ve karara uyulmaması durumunda ise yüksek para cezalarına çarptırılacak.

Spiegel Online'ın haberine göre, AB Adalet Divanı'nın kararına ilk tepki Macaristan'dan geldi. Macaristan karar konusunda  ''korkunç'' ve sorumsuzca'' diye açıklama yaptı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjato kararı, ''Avrupa'nın güvenliği ve geleceğini tehlikeye sokan bir karar'' olarak nitelendirdi.

Sığınmacı kabul etmeyen bir başka AB üyesi Slovakya, kararı kınadığını açıklarken, Başbakan Robert Fico, ''Bizim tutumumuzda değişiklik olmayacak'' diye açıklama yaptı.

'BİRLİK DAĞILABİLİRDİ'

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel kararı selamlarken, ''Avrupalı partnerlerimizden karara uymalarını ve ikirciksizce uygulamalarını bekliyoruz'' dedi.

Deutschlandfunk'a açıklamada bulunan SPD milletvekili Norbert Spinrath, AB Adalet Divanı'nın bu kararı almaması durumunda ''birliğin dağılma tehlikesi geçirebileceği'' yorumunda bulundu.