8 NATO üyesi Ukrayna’da tatbikat düzenleyecek

Aralarında ABD’nin de bulunduğu 8 NATO üyesine ait hava kuvvetleri Ukrayna’da tatbikat düzenleyecek. Gelecek ay yapılacak tatbikat, doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılarla iç savaş halinde olan ülkenin tarihindeki en büyük hava kuvvetleri tatbikatı olacak.

Dış Haberler

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 240 kilometre uzağında bulunan Starokostiantyniv Hava Üssü’nde gelecek ay 8 NATO üyesi ülkenin de katılacağı bir askeri hava tatbikatı düzenlenecek.

"Açık Sema" adlı askeri tatbikata ABD, Belçika, Danimarka, Hollanda, Polonya, Romanya ve İngiltere’den yaklaşık 950 askeri personel katılacak.

Askeri tatbikat açıklaması Ukrayna hükümetinin Azak Denizi’ne bir askeri üs açma kararının hemen ardından geldi. Azak Denizi, 2014’te Rusya’ya katılan Kırım ve Rusya’nın Krasnodar bölgesi arasında bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna özel elçisi Kurt Volker, önceki gün yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna ordusunun ihtiyaç duyduğu her yerde "ihtiyaçlarının ne olduğu konusunda Ukrayna ile konuşmaya hazır olduğunu" ve ABD’den askeri teçhizat alabileceğini söyledi.

Ukrayna, halihazırda NATO üyesi değil ancak 2014'teki hükümet değişikliğinin ardından NATO'ya yaklaştığı biliniyor. 2014'te Rusya yanlısı Başbakan Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği'nin bir ticaret teklifini Moskova'yla yapılacak bir anlaşma lehine reddetmesinin ardından ülkede sağcı, Batı yanlısı bir hükümet iktidara gelmişti.

Geçtiğimiz ayın sonlarında, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Kiev gezisinden dönüşte Reuters'a verdiği demeçte, Ukrayna’nın NATO’ya katılma çabalarında ilerleme kaydettiğini, ancak hâlâ üzerinde çalışılması gereken konuların olduğunu söylemişti.

Bolton gazetecilere verdiği demeçte, Kırım’ın 2014’te Rusya’ya dahil olması ve Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı verilen iç savaşı kastederek bu sorunların çözülmemesinin tehlike arz ettiğini söylemişti.