'2011'den bu yana 18 binin üzerinde Suriyelinin organları çalındı'

Suriye Adli Tabipler Ofisi Genel Müdürü Dr. Hüseyin Nufel, 2011'den bu yana Suriye'de ve komşu ülkelerdeki mülteci kamplarında binlerce sivilin vücut organları çalınarak uluslararası karaborsada satıldığını açıkladı.

Emre Köse

Tüm dünya Halep'in cihatçılardan kurtarılmasına odaklanmışken sahada kaybetmekte olan cihatçıların suçları da birer birer açığa çıkıyor.

Suriye Adli Tabipler Ofisi Genel Müdürü Dr. Hüseyin Nufel yaptığı açıklamada, 2011'den bu yana Suriye'deki cihatçı kontrolünde olan bölgelerde ve komşu ülkelerdeki mülteci kamparında 25 bin ameliyat gerçekleştirildiğini bu ameliyatlar neticesinde 18 bin civarı Suriyelinin organlarının çalınarak uluslararası karaborsada satıldığını dile getirdi.

ORGANLAR KARABORSADA SATILIYOR

Çalınan organların uluslararası karaborsada yüksek fiyatlara satıldığını söyleyen Nufel, bir örnek olarak çalınan böbreklerin Irak'ta 1,000 dolar, Suriye ve Lübnan'da 3,000 dolar ve Türkiye'de ise 10,000 dolardan başlayan fiyatlarla pazarlandığını sözlerine ekledi.

Dr. Hüseyin Nufel, dalak ve kornea gibi organların dahi karaborsada satılmak üzere yer bulduğunu ifade etti.

KAÇIRILAN ÇOCUKLARIN ORGANLARI ÇALINIYOR

Liderliğini Suudi uyruklu El Kaide şeyhi Abdullah Muheysini'nin yaptığı ve Nusra Cephesi (yeni adıyla Şam'ın Fethi Cephesi) ve Ahrar uş-Şam gruplarının başını çektiği Fetih Ordusu isimli çatı örgütüne bağlı militanların kamplardan çok sayıda çocuğu kaçırdığı ve kaçırılan bu çocukların organlarının çalınma tehliyesiyle karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.

Lübnan merkezli Al-Akhbar gazetesinin Türkiye sınırında, cihatçıların grupların kontrolünde bulunan İdlib kentindeki yerel kaynaklara dayandırdığı haberde son iki hafta içinde İdlib'in değişik yerlerindeki kamplardan 15 çocuğun kaçırıldığı bilgisi yer aldı.

Bazı sosyal medya aktivistlerinin yayımladığı paylaşımlarda kaçırılan bu çocukların Türkiye'ye transfer edildiği iddiası yer buldu.

Bu hesaplar, kaçırılan çocukların organ kaçakçılığı tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda İdlib sakinlerini uyarıyor.

IŞİD YARALILARIN ORGANLARINI ALIYOR

Son günlerde uluslararası basında yer alan haberlerde, IŞİD'in yaralı militanlarını kurtarmak adına söz konusu organ kaçakçılarıyla sıkı irtibat içerisinde olduğu iddiaları geniş yer tutuyor.

Geçtiğimiz gün, İspanya merkezli El-Mondo gazetesinde yaralı militan sayısı gittikçe artan IŞİD'in, Suriye'de hükümet güçleriyle çıkan çatışmalarda yaralanan militanlarını öldürerek organlarını pazarladığı rapor edildi.

Al-Sabah gazetesinin ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberde IŞİD'in doktorlara yaralı militanların organlarını silah zoruyla aldırdığı bilgisi yer alıyor.

Özellikle Nisan 2014'ten bu yana Musul'un güneyinde ciddi maddi kayba uğrayan IŞİD'in kendi militanlarının organlarını dahi öldürüp kalpleri ve börekleri başta olmak üzere organlarını çalarak karaborsada pazarladığı öne sürülüyor.

İDAMA MAHKUM EDİLENLERİN KANI ALINDI

El-Mondo gazetesindeki haberde IŞİD'in aynı zamanda Musul hapishanelerinde idama mahkum ettiği esirleri de kan vermeye zorladığı bilgisi yer aldı.

Haberde yer alan başka bir bilgi ise IŞİD, mahkumların vücut organlarıyla sadece kendi militanlarını kurtarmıyor, bunun ticaretine de girişmiş durumda. IŞİD'in uluslararası organ ticaretinden çok ciddi bir gelir elde ettiği ifade ediliyor.

El-Mondo gazetesine konuşan tıbbi kaynaklar, Musul hastanelerinin birinde organları dışarı çıkarılmış olan en az 183 ceset gördüklerini dile getirdi.

ORGAN KAÇAKÇILIĞINA KATILMAYAN DOKTORLAR ÖLDÜRÜLÜYOR

Irak Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Muhammed Abdülhekim de geçtiğimiz sene, IŞİD'in organ kaçakçılığı faaliyetlerinde anlaşma sağlayamadığı bir düzine doktoru infaz ettiğini söylemişti.

Abdülhekim, son zamanlarda Musul çevresinde keşfedilen toplu mezarlarda mermiyle ve başı kesilerek öldürülenlerin yanı sıra organları eksik cesetlerin de bulunduğunu söyledi.

Mayıs 2015'te ABD Ortak Operasyon Kuvvetleri, Rakka'da bir operasyon gerçekleştirmişti.

Operasyonda IŞİD'in petrol bakanı olarak bilinen üst düzey komutanlarından Ebu Seyyaf öldürülürken de bir dizi belge ve döküman ele geçirilmişti.

Belgeler Russia Today'de yer bulurken, aralarında en dikkat çekenleri ise IŞİD'in ''Araştırma ve Fetva Komitesi''ne ait belgeler olmuştu.

Belgelerde en ilgi çekici ifade ''Yaralı müslümanı kurtarmak adına mürted olanın sağlıklı organlarını almak caizdir'' şeklindeki fetvaydı.

ORGANLAR 'SAVAŞ GANİMETİ'

IŞİD'in esirlerin vücut organlarını ''savaş ganimeti'' saydığı da belgelerde yer alan ifadeler arasındaydı.

Aralık 2015'te ''Boris Wolfman'' olarak tanınan Boris Walker isimli bir İsrailli organ kaçakçısı İstanbul'da polis baskınıyla tutuklanmıştı.

İnterpol tarafından da arandığı bilinen Boris Walker'ın 2011'den bu yana Türkiye'deki küçük kliniklere Suriyeli sığınmacıların organlarını sattığı öğrenildi.

Walker'ın Suriyeli sığınmacılara ait vücut organlarını 70-100,000 Euro arasında değişen fiyatlarda Türkiye'de pazarladığı ortaya çıktı.

ORGAN KAÇAKÇISI İSRAİL'E İADE EDİLDİ

Hatta Walker'ın işi bir adım daha ileri götürerek dönor bulmak için Rus gazetelerine ilan verdiği öğrenildi.

Türkiye, 40 günlük tutukluluk süresinin ardından Walker'ı İsrail'e iade etti.

Bunun yanı sıra Walker'ın 2008 ve 2014 yılları arasında Kosova, Azerbeycan ve Sri Lanka'ya yasadığı olarak organ pazarladığı ortaya çıktı.

Der Spiegel'de yer alan habere göre 2013'te Lübnanlı kaçakçıların da çaresizlik içerisindeki Suriyeli sığınmacılardan organlarını satın alarak fahiş fiyatlara pazarladığı bilgisi yer aldı.

Lübnan merkezli As-Safir gazetesinde yer alan başka bir haberde Suriyeli mülteciler üzerinden yapılan organ kaçakçılığının Türkiye'deki hastane ve kliniklerde ayyuka çıktığı gözler önüne seriliyor.

As-Safir'in yayınladığı haberde bu kirli tezgahın kurbanlarından birisi olarak Ahmed Abdülkerim Muhammed isimli 19 yaşında bir Suriyeli genç anlatılıyor.

Ocak 2014'te Suriye'de sakatlanmasının arından Hatay'da bir hastaneye nakledilen Muhammed, birkaç gün içerisinde hayatını kaybediyor.

Ölüm sebebi ''kafa travması'' olarak belirtilen Muhammed'in daha sonra böbrek, karaciğeri dahail olmak üzere hayati organlarının cerrahi operasyonla çıkarıldığı öğrenildi.

Lübnan merkezli bir başka gazete olan Ad-Diyar'da da Hatay ve İskenderun'da birçok hastane ve klinikte yaralı Suriyeli sığınmacıların organları çıkarıldıktan sonra ölüme terkedildiği şeklinde bir iddia yer buldu.

Türk yetkililerden bu konu hakkında hala bir açıklama bulunmuyor.