20 milyon eve ihtiyaç duyulan Hindistan'da neden 12 milyon boş ev var?

Pek çok insanın oturacak ev bulamadığı Hindistan'da 12 milyon kadar boş ev olduğu, bu evlerin "kara para" aklamak isteyen zenginler tarafından yatırım yapmak için alınıp kullanılmadığı söyleniyor.

Dış Haberler

BBC'den Vivek Kaul'un haberine göre, 20 milyon ev ihtiyacı olan Hindistan'da 12 milyon kadar ev kullanılmadan duruyor. Kaul, Delhi'de yürürken kilometreler boyunca boş ev görüldüğünü belirterek, bu evlerin "kara para" aklamak isteyen veya yatırım yapmak için "fazladan" parası olan zenginlerce alınıp kullanılmadığını belirtiyor.

Haberde inşaat firmalarının da zenginler için evler yaptığı söylenirken, bu evlere halkın sahip olamadığı aktarılıyor. Ülkedeki ulaşılabilir ev kıtlığının en çok düşük gelirlerini etkilediği vurgulanırken, ev ihtiyacı olanların %95.6'sının yoksul olduğu söyleniyor.

Örneğin, Mumbai'de ortalama bir evin fiyatının 200 bin doları aştığı aktarılırken, Bangalore ve Delhi'de bu rakamın 134 bin ve 115 bin dolar olduğu belirtiliyor. Bu yüksek fiyatları karşılamanın Hindistan halkı için olası olmadığı bilinirken, 2001 ile 2011 arasında 60 milyon ev yapılan Hindistan'da 65 milyon insanın gecekondularda yaşamak zorunda kaldığı bildiriliyor.

Kimi tahminler gerçek rakamın 65 milyonun da çok üzerinde olduğuna işaret ederken, hükümetin gerekli adımları atıp halka ev sağlaması gerektiği vurgulanıyor. Aksi takdirde kırsaldan kente göç arttıkça gecekondulaşmanın artacağı söyleniyor.