13 cihatçı örgüt Halep'e saldırı başlattı

Suriye'de cihatçı militanlar, Halep ve kırsal bölgelerini Suriye Ordusu'nun elinden almak için saldırı başlattıklarını duyurdular.

Sputnik muhabiri Hikmet Durgun'un edindiği bilgilere göre, aralarında El Kaide'nin Suriye kolu olan El Nusra'nın da bulunduğu cihatçı örgütler Suriye'nin Halep kentini ve kırsal bölgelerini ordunun elinden almak için operasyon başlattıklarını duyurdu.

Operasyonla ilgili El Nusra, Ahrar'uş Şam ve Ensari Şeria örgütünün de aralarında bulunduğu 13 cihatçı örgüt, Halep'in alınması için "Şeriatı Destekleyenler" adı altında bir operasyon odası kurdu. 13 örgüt temsilcisi ortak bir basın açıklaması yaparak saldırı başlatacaklarını duyurdular.

Cihatçı örgütler geçtiğimiz Mayıs ayında Halep'e saldıracaklardı ancak IŞİD'in 28 Mayıs'ta Helep'in kuzeyine saldırması nedeniyle operasyon ertelenmişti.

AZEZ'DE IŞİD'LE ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

IŞİD, 28 Mayıs'ta Halep'in kuzeyinde cihatçı ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı örgütlerin elinde olan yerleri almak için saldırı başlatmıştı. Halep'in kuzeyinde Azez kenti ve çevresinde IŞİD ile çatışmalar devam ediyor.

Suriye'nin en büyük ticaret kenti olan Halep, Suriye'de 4,5 yıldır yaşanan savaşta en çok göç veren yer. Halep merkez Suriye ordusunun elinde bulunurken, kenar mahalleleri ise cihatçı örgütlerin elinde bulunuyor.

Halep'in Eşrefiye ve Şeyh Maksut mahalleleri ise Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) askeri kolu olan Halk Savunma Birlikleri (YPG) savunmasında bulunuyor.

Cihatçı örgütler bu iki mahalleye birkaç kez saldırmaya kalkıştılar ancak YPG güçlerinin karşılık vermesiyle saldılar anlaşmayla sonuçlandı.

Türkiye'nin Antep kentiyle sınır komşusu olan Halep'te Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşıyor. Halep'in Kobani ve Afrin ilçesi YPG'nin elinde bulunurken, Mınbıc, Bab ve Ceraplus ise IŞİD'in elinde, Azez de ÖSO'nun elinde bulunuyor.

Tamamını oku: http://tr.sputniknews.com/ortadogu/20150702/1016346622.html#ixzz3elbiwD4m