Rusya'ya komşu ülkelerden destek

image Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ortak açıklama yaptı.

Dönem başkanı Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapılması gerekirken, Rusya'nın talebi üzerine, Güney Osetya'daki durum ve Gürcistan ile ilgili konulardan dolayı Moskova'da yapılan Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) zirvesinden Rusya'ya tam destek çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya ve 6 komşu ülkenin üyesi olduğu Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO), Kafkasya'daki gelişmelere karşı ortak bir deklarasyon imzaladı ve Rusya'nın Gürcistan'a yönelik tepkisine destek verdi. İngilizce yayın yapan ''Russia Today'' televizyonu, CSTO üyesi Rusya, Ermenistan, Tacikistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan ve Özbekistan liderlerinin bugün Moskova'da yaptıkları zirvede ortak bir deklarasyona imza attığını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ''CSTO'daki tüm üyeler, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıma konusunda kendi başlarına değerlendirmelerini sürdürecekler.Uulusal çıkarlarına göre karar alacaklar. Rusya bunun kesinlikle doğru olduğunu düşünüyor'' dedi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, zirvede, Rusya'nın Güney Osetya'daki eylemlerinin desteklendiği ve Gürcistan'ın saldırganlığının kınandığını belirterek, ''Deklarasyonda çifte standartlı politikalar kınanıyor ve çatışma bölgesindeki durumun son derece tehlikeli olduğu kabul ediliyor'' ifadesini kullandı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da yaptığı açıklamada, CSTO üyelerinin, dış politika da dahil olmak üzere değişik konularda ortak bir cephe oluşturması gerektiğini belirterek, ''CSTO'nun askeri boyutunu güçlendirmenin yanında dış politikamızı da koordine etmeliyiz. Çünkü biz tek bir örgütün üyeleriyiz'' diye konuştu. 

CSTO, temeli, eski Sovyet ülkelerinin 15 Mayıs 1992 tarihinde Taşkent'te imzaladıkları anlaşmayla atılan ve 2002 yılında resmen kurulan askeri ve politik bir birlik. CSTO'ya Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan üye.