Zeybekçi'den açıklama: "Dinletmeyecek, dinleyeceksin"

Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği iddialarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Eğer Alman istihbaratı Türk istihbaratını dinliyorsa, Türk istihbaratının da işi onu dinletmemektir. Karşılığında da onları dinlemektir" dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı törenine katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, daha sonra valiliği ziyarette gazetecilere açıklamalarda bulundu. Almanya'nın Türkiye'yi dinlediğinin ortaya çıkmasıyla ilgili konuşan Zeybekci: "Eğer Alman istihbaratı Türk istihbaratını dinliyorsa, Türk istihbaratının da işi onu dinletmemektir. Karşılığında da onları dinlemektir. Her ne kadar müttefik, dost olsak da bu konudaki anlayışım budur. Ama eğer Türk hükümetini, başbakanını, dinlemek gibi bir talimatla bu işler yapıldıysa bu dostluğa ve müttefikliğe asla yakışır şey değildir. Benim anlayışım bu şekilde, yani dinletmeyeceksin." dedi.

ABD'nin Almanya'yı dinlediğinin ortaya çıkması iki ülke arasında büyük bir diplomatik krize neden olmuşken, Türkiye'nin Almanya'ya ciddi bir tepki vermemesi ve ciddiyetsiz açıklamalarda bulunması dikkat çekiyor. Zeybekçi'nin dinleme skandalı karşısında Alman hükümetini değil de kendi istihbaratçılarını sorumlu tutarak "Biz de onları dinlemeliyiz" tepkisiyse ancak bir başka diplomatik gaf olarak yorumlanabilir.