Zekeriya Öz'den Soner Yalçın'a şaka gibi sorgu

"Ergenekon" operasyonu kapsamında tutuklanan Oda TV'nin sahibi gazeteci Soner Yalçın'ın Savcı Zekeriya Öz tarafından yapılan sorgusunun detayları Akşam gazetesinde yayımlandı.

Gazeteci Soner Yalçın'ın, sahibi olduğu Oda TV'den üç gazeteci arkadaşıyla göz altına alınıp tutuklanmasıyla ortaya saçılan, sızdırılan bilgi ve belgelere bir yenisi daha eklendi. Yalçın'ın, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından yapılan sorgusuna ilişkin detaylar bu kez bugünkü Akşam gazetesinde, Devrim Tosunoğlu imzasıyla yayımlandı.

Yine Tuncay Güney...
Ergenekon Davası iddianamesinin büyük oranda iddialarına dayandırıldığı Tuncay Güney'in, Soner Yalçın sorgusunda da gündemden düşmediği görüldü. Tuncay Güney'in, 2001 tarihli bir mülakatta, "Soner Yalçın'ın, Veli Küçük'ün talimatıyla hareket ederek Aydınlık Dergisi'ne girdiği ve bir takım bilgilerin Küçük tarafından Yalçın'a iletilmekte olduğunu tahmin ettiği" yönündeki ifadesini soran Öz'e Yalçın'ın yanıtının, "Küçük'ü, Güney'i tanımam. Veli Küçük'le hiçbir zaman bir araya gelmedim ancak aleyhinde birçok haber yapmıştım" dediği belirtildi.

Savcı Öz Yalçın'a ayrıca, Ergenekon Davası'ndan yargılanmakta olan ve aralarında Doğu Perinçek, Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Mehmet Haberal'ın da olduğu isimlerle yaptığı telefon görüşmelerinin kaydedildiğini belirterek, bu kişileri nereden tanıdığını sorarken, aralarındaki ilişkinin tanımını yapmasını da istedi. Yalçın'ın, Doğu Perinçek ile 2000'e Doğru Dergisi'nde 1987-1994 yılları arasında birlikte çalıştığını, o tarihten bu yana bir daha görüşmediğini, Mustafa Balbay'la en son yaklaşık 20 yıl, Tuncay Özkan'la da 15 yıl önce görüştüğünü, ismi geçen diğer sanıklarla ise hiçbir bağının olmadığını söyledi.

"Ergenekon" soruşturmacıları, "Ergenekon" haberi yapılsın istemiyor
Savcı Zekeriya Öz, Ergenekon soruşturması sürecinde Oda TV'de yayımlanan haberleri takip ettiklerini belirterek, soruşturmaya ilişkin haberlerin hangi maksatla yapıldığını sordu.

Öz'ün bahsi geçen haberlere verdiği, "Ergenekon davasında ABD karşıtı subaylar tasfiye ediliyor", "Bankaları da Ergenekon batırmış", "Meğer Üzeyir Garih'i de Ergenekon öldürmüş", "Galeri baskını da Ergenekon'a yıkıldı" gibi örneklerin yanı sıra, "Ergenekon soruşturmasının aşure çorbası ile ne ilgisi var", "Ergenekon iddianamesi ile Paris Hilton'un ne ilgisi var", "Ergenekon'un ayda gizli üssü var", "Hanımın Çiftliği dizisiyle Ergenekon ne ilgisi var", "Pavlov'un köpekleri Ergenekon'a ne tepki verirdi" türünde başlıklara sahip olanlarına da fazlasıyla önem biçtiği görüldü.

Yalçın, Öz'ün bu başlıktaki sorusuna, "Oda TV'nin sahibiyim, her haberi okumuyorum ama Ergenekon, Türkiye'nin en çok konuşulan, merak edilen haberi. Genç arkadaşlar da haberlerinin okunması için, bu internet habercilikte bir tarzdır, renkli başlık atmışlar. Gerçekten haber içeriğini bilmiyorum' dedi.

Olağan gazetecilik çalışmaları, Zekeriya Öz'e göre "fişleme"
Soner Yalçın'ın evinde yapılan aramalarda el konulan dokümanlarının içeriği, baskın ve gözaltıların ardından tutuklanmaya varmasına neden olabilecek neleri içerdiği merak edilirken, Öz'ün sorguda Soner Yalçın'a sorduğu bir soru, bu kez de, olağan şeylerin nasıl birer suç unsuruna dönüştürülmeye çalışıldığına işaret etti.

Öz, "dokümanların yapılan incelemesinde Eşfak Aykaç, Mustafa Denizli, Alp Yalman, Kemal Ilıcak, Nazlı Ilıcak, Yavuz Donat, Uluç Gürkan, Zafer Mutlu, Mesut Yılmaz, Yeniay Köseoğlu, Ayten Gürger, Nafiz Kurt, Sönmez Köksal, Güner Özmen, Ertuğrul Otan, Halil Tuğ, Mehmet Ağar, Hüseyin Özalp, Hasan Kocadağ, Kerem Durmuş, Orhan Uzeller, Cemil Erhan (Erkan), Ahmet Hatipoğlu, isimli şahısların özel hayatları hakkında bazı notların tutulduğu ve fişleme mahiyetinde bilgiler olduğu görülmüştür. Söz konusu bilgileri ne şekilde elde ettiniz. Bu notları hangi maksatla kaydetmektesiniz ve neden saklamaktasınız" diye sordu.

Gazetecilik ve gazetecilerle ilişki de yasak
Yalçın'ın bu soruya cevabının, "2000'e Doğru Dergisi'ndeyken parlamento muhabirliği yapıyordum. Yaptığım röportajlara yararlı olur diye aldığım notlardır" şeklinde olduğu belirtildi.

Zekeriya Öz, Yalçın'a Akşam yazarı Oray Eğin ile yaptığı telefon görüşmelerini de sordu. Öz'ün, çeşitli tarihlerde Eğin'le yaptıkları konuşmalarda yer alan ifadeleri hatırlatarak, 'Oray Eğin'e niye bilgi veriyorsunuz, yazılarında yönlendirme yapmaya mı çalışıyorsunuz?' sorularına Soner Yalçın "kendisi arkadaşımdır, genç bir gazeteci, o çerçevede bilgi veriyordum" şeklinde cevap verdi.

İki gazetecinin sıradan konuşmasında, "milletvekili yapma planı" gördüler
Soner Yalçın'ın bir diğer gazeteci arkadaşı ile yaptığı olağan ve sıradan bir görüşmenin de "dinlemeye takıldığı" anlaşıldı. Öz, Yalçın'a gazeteci Aslı Aydıntaşbaş'la yaptığı şu görüşmeyi de sordu:

"A.A: Şeyle görüştüm İlhan Cihaner'le onu yazacağım şimdi.

S.Y: Ayrılıyor mu adam mesleğinden?

A.A: Yok aslında tamamen yani kimseyi inandırması mümkün değil de o kurultaya falan gitmesi tamamen tesadüf olmuş çünkü. Kılıçdaroğlu gibi çok heyecanlı böyle. Karizmatik falan değil ama çok derin bir adam, klasik solcu yani.

S.Y: Milletvekili yapalım mı?"

Yalçın bu görüşmeyle ilgili olarak "Aslı yazardır, arkadaşımdır. İlhan Cihaner'i tanımam" dedi.

Mısır, korkutmuş...

Öz'ün, Oda TV'de yayımlanan 'Öcalan, Diyarbakır'daki Kürtlere Mısır'daki gibi sokağa çıkın dedi' haberiyle ilişkili olarak, "terör örgütü elebaşının vatandaşlarımızın sokağa dökülmesi yönündeki açıklamalarını, bu şekilde vurgulayarak haber yapmanızın sebebi nedir" sorusuna ise Yalçın, "bu yazı her tarafta çıkmıştır. Fıratnews'ten alıp diğer medya gibi yayınladık" cevabı verdi. dedi.

Kılıçdaroğlu da dinleme tutanaklarında
Soner Yalçın'ın, 2 Şubat 2011 tarihinde Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, Kılıçdaroğlu'nun, partisinden bir milletvekili ile görüşmesi için vakti olup olmadığı yönündeki sorusuna olumlu yanıt vermesi bile sorgulamada yer aldı.

Savcı Öz'ün, "bir televizyon kanalı satın almak için girişimlerde bulunduğunuz, önce Halk TV isimli kanalın satın alınması için görüşmeler yaptığınız, daha sonraki süreçte ise başka kanallar için girişimlerde bulunduğunuz tespit edilmiştir. Halk TV kime aittir? Bu televizyon kanalını satın almak için kim ya da kimlerle görüştünüz ve neler yaptınız" sorusuna Soner Yalçın, Deniz Baykal, Hurşit Güneş, Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin ile görüştüğü cevabını verdi.

Gazeteci Hakan Aygün ile 22 Ocak 2011 tarihinde yaptığı görüşmede geçen "CHP'den para aldık" ifadesinin sorulması üzerine ise, "Halk TV, CHP'nin seçim hazırlıkları için sözleşme yapmış. Sözleşmenin CHP ile Halk TV arasında devam edip etmeyeceğini söylüyoruz. Paramız yok, sözleşme devam ederse ancak alabiliriz diye düşünüyoruz" dedi.