Zaman yazarları okullarda olacak

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği “Yazarlar Okullarda” projesine Eğitim Sen tepki gösterdi. Çocuklara 'okuma alışkanlığı' kazandırması hedeflenen proje kapsamında seçilen yazarlar arasında Zaman gazetesinden Beşir Ayvazoğlu, Nedim Hazar, Selim İleri ve Ahmet Turan Alkan da bulunuyor.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 1 Aralık tarihinde yaptığı açıklamayla duyurduğu “Yazarlar Okullarda” projesinde yer alan isimler Eğitim Sen’in tepkisini çekti.

Her ayın ilk iki haftası kitaplar okutulacak
Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Sen İstanbul 8 nolu Şube Başkanı Mustafa Turgut, ideolojik olarak yeri belli olan Zaman gazetesi gibi kurumların yazarlarının listede olmasının nedenini merak ettiklerini, bu seçimlerin hangi kriterlerle yapıldığını bilmediklerini dile getirdi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre seçilen 29 yazarın kitapları her ayın ilk iki haftası okunacak ve okullarda öğrencilerle tartışılıp, öğrencilere ‘eleştirel bir bakış kazandırılması’ hedeflenecek.

Proje hakkında bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, “Proje sayesinde bir yıl içinde 120 bin öğrenci 39 ilçede 78 yazarla buluşacak. Türk edebiyatının en iyi örneklerini sınıflara kadar ulaştırıp öğrencilerin düşünen, düşündüğünü ifade eden ve olayları eleştirel bir bakış açısıyla yorumlayabilen bireyler olmasını hedefliyoruz. Her ilçenin 1'i çocuk edebiyatı yazarı olmak üzere 2 yazara ev sahipliği edecek olması, hem edebiyatımız hem edebiyatçılarımız hem de öğrencilerimiz için büyük bir şans. Bu proje bu haliyle Türkiye`de bir ilk" dedi.

Eğitim Sen’den tepki
Konuyla ilgili hiçbir biçimde bilgilendirilmediklerini belirten Eğitim Sen ise İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ile görüştü. Proje kapsamına alınan isimlerin hangi kriterle belirlendiğine dair hiçbir veri olmadığını belirten Eğitim Sen 8 Nolu Şube Başkanı Mustafa Turgut, okuma kültürü konusunda yaptıkları çalışmalar sonucu oluşturdukları katalogu milli eğitim müdürüne verdiklerini ve konunun takipçisi olacaklarını açıkladı. Eğitim Sen’in açıkladığı okuma katalogunda öğrenciler için cinsiyetçilik, ırkçılık, ümmetçilik fikirlerini içermeyen kitaplar ve dolayısıyla yazarlar önerildiği belirtiliyor.

Listede yer alan yazarlar
İlk olarak belirlenen 29 yazar çekilen kuralar sonucu İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki etkinlikleri üstlenmiş oldu. Listede Cumhuriyet ve Radikal gazetesine kitap yazıları yazan yazarlar bulunsa da ağırlık 4 yazarla Zaman gazetesinde. Liste çerçevesinde Zaman gazetesinden Beşir Ayvazoğlu, M. Nedim Hazar, Selim İleri ve Ahmet Turan Alkan birer ilçede görev alarak öğrencilerin karşısına çıkacak. Üstelik bu 4 Zaman yazarından Selim İleri hariç diğerleri, aslolarak güncel siyasete dair yazılarıyla tanınan isimler.

Listede yer alan yazarlar şöyle:

Adnan Özer - Beyoğlu
Ahmet Büke - Fatih
Ahmet Turan Alkan - Üsküdar
Ahmet Ümit - Bakırköy
Ali Ayçil - Sancaktepe
Aslı Tohumcu - Kadıköy
Ayşe Kulin - Kağıthane
Ayşe Sarısayın - Esenyurt
Aytül Akal - Güngören
Ayla Çınaroğlu - Adalar
Baki Ayhan T. - Ümraniye
Behçet Çelik - Çekmeköy
Beşir Ayvazoğlu - Maltepe
Burhan Eren - Avcılar
Çiğdem Gündeş - Ataşehir
Faruk Duman - Silivri
Fatih Erdoğan - Sultangazi
H. Salih Zengin - Çatalca
Haydar Ergülen - Büyükçekmece
Gülten Dayıoğlu - Beşiktaş
İnci Aral - Sultanbeyli
Metin Celal - Sarıyer
M. Nedim Hazar - Bayrampaşa
Nilay Yılmaz - Tuzla
Nur İçözü - Bağcılar
Ömer Erdem - Şile
Selim İleri - Şişli
Seza Kutla Aksoy - Gaziosmanpaşa
Sevinç Çokum - Beylikdüzü

(soL - İstanbul)

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri İl Milli Eğitim Müdürü ile görüştü