Yüzde 70 engelli öğrenci Kayhan Tüney hala tutuklu

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Kayhan Tüney, sağ kolu ve sol bacağından yüzde 70 oranında engeli bulunmasına rağmen DYG davasından 1,5 yıldır tutuklu bulunuyor. Eylül ayında duruşması görülecek üniversite öğrencisi için tahliye isteniyor.

Üniversite öğrenci Kayhan Tüney, sağ kolu ve sol bacağından yüzde 70 engelli raporu olmasına rağmen 1,5 yıldır tutuklu. Ailesi ve avukatı en geç Eylül ayında görülecek duruşmasında tahliyesini istiyor.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, yüzde 70 engelli, tutuklu öğrenci Kayhan Tüney, 1,5 yıldır Edirne Cezaevi'nde tutuklu. İstanbul Üniversitesi Bilgi Belge Yönetimi ikinci sınıf öğrencisi Tüney, 72 kişinin yargılandığı Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) davasından 11 Şubat'ta tutuklandı.

Tüney'in 2008'de alınmış sağ kolu ve sol bacağının yüzde 70 engelli olduğuna dair raporu mahkemeye sunuldu. Raporda şöyle deniyor: "Kişi etkilenmiş ekstremiteyi günlük bakım ve aktivitelerde kullanamıyor. Kısa mesafeyi zorlukla ve yardımsız yürüyor fakat yürüyüş düz zeminlerle sınırlı."

İddianamade, Tüney'e yönetilen suçlar arasında, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) binasında yapılan ve yasadışı olduğu iddia edilen bir toplantıya ve vicdani red, anadilde eğitim talebiyle yapılan basın açıklamalarına katılmak var.

"Kayhan ayağa kalk"
Emniyet'in hazırladığı fezlekede ise Tüney'in üniversitedeki kavgalara karıştığı ve bir kişiyi darp ettiği iddia ediliyor. Avukatı Ayşe Acanıklı, bir önceki duruşmada, Tüney'in ayağa kalkmasını talep ederek mahkeme heyetine "Emniyet bu insanın kavgalara katıldığını iddia ediyor bakın" dedi. Acanıklı, DYG'nin BDP'nin yasal gençlik yapılanması olduğunu, Tüney'in katıldığı iddia edilen BDP binasındaki "yasadışı" toplantıyla ilgili Tüney'in orada olduğuna dair Adli Tıp'tan ses analiz raporu talep ettiğini ancak mahkemenin bunu kabul etmediğini söyledi.

"Tüney'in içeride tutulmasının nedeni yasal bir yapılanma olan DYG üyesi olması. Zaten içeride tutulması için hiçbir delil yok üstelik engelinden dolayı ihtiyaçlarını tek başına zar zor karşılıyor. Raporu var tahliye edilmemesi için hiçbir neden yok."

"Eylül'de tahliyesini bekliyoruz"
Tüney'in ablası Sevgi Tüney, kardeşinin fizik tedaviye başladıktan bir ay sonra tutuklandığını ve tedavisinin yarıda kesildiğini söylüyor.
"Kayhan, biz üzülmeyelim diye içerideki koşulları çok anlatmıyor. Ancak tek başına işlerini görmekte zorlandığını biliyoruz. Mahkemede de ayağa kaldırıldığında eminim ki pek hoşuna gitmemiştir. Ancak darp ettiğine dair iddia vardı avukat da bunun olamayacağını göstermek istedi. İçeride tutulmasını gerektirecek hiçbir şey yok artık eylülde tahliyesini bekliyoruz."

Kayhan'ın 72 kişiyle birlikte yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 21 Eylül'de görülecek.

"Cezaevi koşulları uygun değil"
TİHV Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Şebnem Korur Fincancı, zaten düşünce suçlusu kimsenin cezaevinde olmaması gerektiğinin altını çizerek şöyle dedi: "Bu kadar düşünce suçlusu tutuklandığı için cezaevlerinde inanılmaz bir nüfus artışı var koşullar çok kötü. Hasta tutuklu ve hükümlülerin bu koşullarda içeride kalması uygun değil. Üstelik sağlık hizmeti almada da sürekli sorunlar yaşanıyor."

Cezaevlerinde ağır hasta 211 tutsak var
Görme engelli olan ve meme kanseriyle mücadele eden hükümlü Hediye Aksoy da, uzun süredir Cumhurbaşkanı'ndan tahliyesini talep ediyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) raporuna göre, cezaevlerinde şu an ağır hasta durumda 211 tutuklu ve hükümlü var. İçlerinden 32'si "ölüm sınırında ağır hasta" olarak tanımlanıyor. Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi'nin (TODİ) raporuna göre yaklaşık 750 tutuklu öğrenci var.