Yurtta kalan üniversitelilere oy kullanma engeli

12 Haziran seçimleri, üniversitelerin açık olduğu bir tarihe denk geliyor. Oy kullanabilmek için başvuruda bulunan üniversite öğrencileri ise, "2010'da başlatılan uygulama gereği yurtların ancak ikinci adres olarak gösterilebileceği" yanıtını alıyor. Yüz binlerce öğrencinin oy hakkı tehlikede.

Haziran ayında yapılacak olan milletvekili seçimleri, ülke genelinde üniversitelerin henüz kapanmadığı bir tarihe gelecek. Bu durum, üniversitelilere okullarının bulunduğu ilde oy kullanma hakkı verilmemesi durumunda iki milyon üniversite öğrencisinin oy hakkının tehlikeye girmesini beraberinde getirecek.

Bilindiği gibi oy, ancak resmen ikâmet edilmekte olunan yerde kullanılabiliyor. Ancak çok sayıda üniversiteli, okulları gereği evlerinden uzakta, başka şehirlerde yaşıyor.

Yurtta kalanlara oy verme hakkı yok!
Bu nedenle bazı öğrenciler şimdiden seçmen kütüklerini bulundukları ile aldırmak için il nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaya başladı. Ancak üniversite yurtlarında kalan öğrenciler, beklemedikleri bir yanıtla karşılaştı.

TKP'li öğrenciler başvuruda bulundu
2 milyon üniversitelinin oyunun tehlikede olduğunu ilk olarak Türkiye Komünist Partili öğrenciler gündeme getirmişti. TKP'liler, daha sonra Yüksek Seçim Kurulu'na başvuruda bulundular. İlgili haber:
2 milyon üniversitelinin oyu tehlikede!

Nüfus müdürlüklerinden öğrencilere yapılan açıklamada, 2010'dan itibaren farklı bir uygulamaya geçildiği, yurtların ancak 2. adres olarak gösterilebildiği ve yurtta kalan öğrencilerin seçmen kütüklerinin okudukları ile alınamayacağı bildirildi.

Bu yeni uygulamaya göre 1. adres olarak ancak bir "ev" gösterilebiliyor. Yani yurtta kalan öğrencilerin, bulundukları ilde oy kullanma şansları yok. Evde kalan öğrenciler için de iş pek kolay değil. Çünkü adres değişikliği başvurusu yaparken kira sözleşmesinde isim bulunması isteniyor. Ancak çoğunlukla birden fazla kişi eve çıkan öğrencilerden yalnızca birinin sözleşmede adı bulunuyor.

Memlekete gidip oy kullanıp geri gelme seçeneği ise, birçok üniversite öğrencisinin bir günlüğüne gidip gelmek için vereceği yol parasını karşılayacak durumu olmadığı gerçeği bir yana, çoğu üniversitede seçim gününün final zamanına ya da hemen öncesine denk gelmesi nedeniyle zor bir ihtimal olarak gözüküyor.

Daha önce sorun yoktu
Geçmiş yıllarda yurtta kalan öğrenciler, seçmen kütüklerini bulundukları mahalleye aldırmak konusunda sorun yaşamıyorlardı. Birçok üniversiteye sandık kuruluyor, yurtta kalan öğrenciler buralarda oy kullanıyordu.

2010'da yapılan bir değişikliğe dayandırılan yeni uygulamayla üniversitelilerin oy kullanma hakkının önüne geçilmesine dönük adımlar atılması, akla "Üniversitelilerin oy kullanmaları istenmiyor mu?" sorusunu getiriyor. Hatırlanacağı üzere AKP'nin 12 Eylül'deki referandumdan sonra yaptırdığı anket, eğitim seviyesi arttıkça "hayır" oylarının da arttığını, üniversiteli nüfus arasında AKP'nin az oy aldığını ortaya koymuştu.

(soL - Haber Merkezi)