Yüksekova Haber Aktütün görüntülerinden beraat etti

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi Aktütün Karakolu'na yönelik baskın görüntülerini yayınlayan Yüksekova Haber Sitesi'nin "PKK propagandası" değil, "gazetecilik yaptığına" kanaat getirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Yüksekova Haber Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Erkan Çapraz 15 Mayıs 2008 tarihinde yer verilen "Aktütün baskını" görüntülerinden "PKK örgütü propagandası yapmak" iddiası ile yargılandığı davadan beraat etti.

Çapraz hakkında, Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Aktütün Karakolu'na yönelik baskınla ilgili sitede yayımlanan haber ve baskın görüntüleri nedeniyle "Örgüt propagandası yapmak ve terör faaliyeti kapsamında suç işlemeye tahrik" gerekçesiyle dava açılmıştı.

Propaganda değil gazetecilik
Beraat kararının gerekçesinde, "Örgüt üyelerinin Şemdinli ilçesi Aktütün Jandarma Karakolu'na düzenlediği silahlı saldırı ile ilgili haber yapıldığı, olayın bundan ibaret olduğu, örgüt propagandası içermediği, aynı zamanda suç işlemeye alenen tahrik suçunun da unsurlarının kasıt yokluğu nedeni ile de oluşmadığı haberin ayrıntısından anlaşılmakta" denildi.

Çapraz hakkında "Türkiye Cumhuriyeti askeri teşkilatını alanen aşağılama", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "örgüt propagandası yapmak ve terör faaliyeti kapsamında suç işlemeye tahrik" gerekçeleriyle Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı'nca beş ayrı soruşturma başlatılmıştı.

Ancak başsavcılık, aralarında Ceza Yasası'nın (TCK) 301. maddesinin de bulunduğu düzenlemelerden açılan bu soruşturmalarda takipsizlik kararı verdi.

Beş soruşturmadan 3'ü ile ilgili Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı, Eylül 2008'de takipsizlik kararı vermiş "Aktütün baskını" ile ilgili yayınlar ve "Nave Bajaran- Kürt illerinin asıl isimleri" başlıklı haberlerle ilgili açılan soruşturmaları da Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı da, "Nav&ecirc Başaran - Kürt illerinin asıl isimleri" başlıklı haberle ilgili soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

Çapraz: Mahkeme kararı işimizi doğru yaptığımızı kanıtlıyor

Kararları değerlendiren Çapraz yaptığı açıklamada "Birçok engele göğüs gerdik, makinelerimiz kırıldı, kasetlerimiz alındı, darp edildik, hakaretlere maruz kaldık, her an tehditlerle karşı karşıyayız. Ama hiçbir şey bizi doğru bildiğimiz yolumuzdan saptıramadı. İşimizi yapıyor hukuka güveniyoruz. Geçtiğimiz yıllarda aldığımız BİA Hak Haberciliği ve ÇGD Basın Dayanışma ödülleri bu alandaki çabalarımızın meyveleri, açılan davalardan herhangi bir cezanın çıkmaması da işimizi doğru yaptığımızın kanıtı oldu. Hedefimiz ülkenin demokratikleşmesine katkıda bulunmak ve ilkeli bir habercilik yapmaktır" dedi.