YSK vatandaşı seçimlerde istemiyor

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, nüfus cüzdanlarında T.C. Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın iptali için yasa değişikliği gerektiğini savundu. DTP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek kararın Diyarbakır seçmenine yönelik bir uygulama olduğunu belirtti.

soL (HABER MERKEZİ) YSK'nın seçimlerde nasıl oy kullanabileceğine ilişkin uygulamasına tepkiler artarken, Kurul kararın iptali için yasa değişikliğine gerek olduğunu savunuyor. 29 Mart yerel seçimlerde T.C Kimlik Numarası olan belgeler olmadan oy kullanılamayacağına ilişkin kararın esnetilmesi için milletvekilleri bugün YSK Başkanı ile görüşecek. Partiler en azından nüfus cüzdanının kabul edilmesini isterken, kimlik bilgilerini içeren belgelerde Kimlik Numarası olamayan vatandaşların, Nüfus İdarelerinin 24 saat çalışmasına rağmen, yoğunluk nedeniyle seçimlere kadar Kimlik Numarası alamayabileceğine dikkat çekti.

Karar Diyarbakır hamlesi mi?
DTP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek ise kararın Diyarbakır'daki seçmenlere yönelik bir uygulama olduğuna dikkat çekti. Taptığı açıklamada TC kimlik numarası bulunmayanların oy kullanamayacağı kararının DTP seçmenine dönük siyasal bir karar olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Özellikle de bize dönük, kasıtlı ve siyasal sonuçları açısından değerlendirmesi gereken bir karar olduğunu düşünüyoruz. Çünkü seçmen kütüğünde gerekli bilgiler yazılı olmasına rağmen T.C. Kimlik Numarası'nın aranmasını doğrusu anlamlandıramadık" dedi. Şimşek kararın doğru olmadığını belirtti.

Partiler kulis yapacak
AKP ve CHP Grup Başkanvekilleri ile MHP Genel Sekreteri, T.C. Kimlik Numarası olmayanların seçimlerde oy kullanamayacağı yönündeki kararın gözden geçirilmesi için YSK Başkanı Muammer Aydın ile görüşeceği kaydedilirken k ve esneklik talep edecek. AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, seçmenin kimliğini belirleyen belgelerin, Seçim Kanununun 87. maddesinde, "Nüfus cüzdanı veya üzerinde vatandaşlık numarası bulunan diğer kimlik belgeleri" şeklinde nitelendirildiğini ifade etti. YSK Başkanı Muammer Aydın, nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararla ilgili olarak esneklik taleplerine "Şart kalkamaz, yasayı kaldırmak lazım" diye cevap verdi.

YSK Başkanı Aydın ile yarın saat 11.00'de yapılacak görüşmeye AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı katılacak.