YÖK'ten rektörlere 'Redhack' ayarı: 'Ucuz araba kullanın'

Redhack dün de İTÜ, Hakkari ve Adnan Menderes üniversiteleriyle ilgili belgeler yayınladı. YÖK ise rektörleri lüks araçlara binmemeleri için uyarmaya hazırlanıyor.

Redhack’in üniversitelerdeki soruşturmalar ile ilgili belgeleri yayınlamasının ardından birçok üniversitede promosyon paralarının lüks araca çevrildiğinin ortaya çıkması ve kamuoyunda konunun tartışılması üzerine YÖK yeni bir adım atmaya hazırlanıyor.

Rektörlere "Lüks araba kullanmayın" uyarısı
Vatan'dan Kıvanç El'in haberine göre, YÖK Denetleme Kurulu’nun 2012’de yaptığı 26 devlet üniversitesi denetiminde de lüks araç kullanımını tespit etmesinin ardından hazırladığı raporunu YÖK Genel Kurulu’na sundu.

Denetleme Kurulu’nun “yasal ama etik değil” diyerek sahip çıkmadığı lüks araçlarla ve lüks makam odalarıyla ilgili raporu, YÖK Genel Kurulu’nun ilk toplantısında ele alınacak ve tüm rektörlükler uyarılacak.

Yapılacak uyarıda rektörlere ithal lüks değil, yerli lüks olmayan “işlerini görecek” araca binmeleri önerilecek. Israrla yine de lüks araca binen rektöre ise “etik uyarısı” yapılacak. Lüks araç yanı sıra rektörlere lüks makam harcamaları yapılmaması yönünde de uyarılarda bulunulacak.

Öte yandan Redhack dün yeni belgeler yayınladı. İstanbul Teknik, Adnan Menderes ve Hakkari Üniversitelerinde yaşanan yolsuzluklara yer verildi.

İTÜ rektörünün mal varlığı
Redhack'in yayınladığı belgelere göre İTÜ'de Temmuz ayında görev süresi biten ve seçimlerde en yüksek oyu almasına karşın atanmayan Prof. Muhammed Şahin hakkında bir grup akademisyen, yeni rektöre şikayetlerde bulundu. Yeni Rektör Prof. Mehmet Karaca, görevi teslim aldığı Şahin hakkında Aralık ayında gizli bir yazı ile YÖK’e şikayette bulundu.

"Teknokent inşaatı imara aykırı"
Bir grup akademisyenin iddialarını içeren dilekçede, Şahin’in mal bildirimleri ve varlığının incelenmesi istendi. Usulsüzlük iddialarının yer aldığı dilekçede, eski Rektör Şahin’in mal varlığının yanı sıra Teknokent Genel Müdürü Nazire Peker’in de mal varlığının araştırılması istendi. Dilekçede, "Boğaz manzaralı Teknokent inşaatının imara aykırı olduğu" da iddia edildi. Dilekçede Şahin’e, “görevi kötüye kullanma”, “evrakta sahtecilik”, “ruhsatsız ve imara aykırı bina yapmak” suçlamaları yöneltildi.

"Baldızını istihdam ediyor"
Söz konusu dilekçede Prof. Şahin’in TV kanallarına para ödeyerek çıktığı da iddia edildi ve bu konunun da araştırılması istendi. Rektörün tüm kişisel harcamalarının Teknokent bütçesinden yapıldığı da ileri sürüldü. Rektörün cep telefonu, laptop, fotoğraf makinesi ve Dubai gezisinin, “business class” uçak biletlerinin de yine Teknokent bütçesinden karşılandığı, Şahin’in baldızının da teknokentte istihdam edildiği de iddia edildi.

İTÜ bünyesindeki Kültürel A.Ş.’nin hesaplarının yönetici kişiler tarafından keyfi olarak kullanıldığı dilekçelerde ileri sürüldü. Rektörlük konutunun imara aykırı ruhsatsız bir yapı olduğu iddia edilirken, eski rektörün üniversite bütçesini kullanarak rektörlük konutunu keyfine göre düzenlediği de öne sürüldü.

Adnan Menderes Üniversitesi'nde yolsuzluk
Adnan Menderes Üniversitesi ile ilgili belgede, Rektör Vekili Prof. Cavit Bircan’ın, Rektör Prof. Şükrü Boylu hakkında YÖK’e yaptığı suç duyurusuna yer verildi. Belgede, üniversite için yapılan “Otopark Fatura Tahsilat Kulübesi Alımı ve Montajı ile Muhtelif Malzeme Alım işi” ve “Hastane Ziyaretçi ve Personel Otoparkı için Akıllı Geçiş ve Kontrol Sistemi” ihalelerinde yolsuzluk yapıldığına ilişkin iddialar yer aldı ve disiplin, ceza soruşturması yapılması istendi.

Hakkari Üniversitesi'nde 85 bin nereye harcandı?
Hakkari Üniversitesi ile ilgili yayınlanan belgede, “Vedat Erdem” isimli bir dilekçede üniversiteye Halk Bankası tarafından protokolle verilen 85 bin TL’lik bütçe promosyonunun, eski Rektör Prof. İbrahim Belenli ve Özel Kalem Müdürü Süleyman Solmaz tarafından bütçeye gelir kayıt edilmeden harcandığı iddia edildi.