YÖK kararı Çelik'i tatmin etmedi

Milli Eğitim Bakanı Çelik, üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişikliğin kendisini tatmin etmediğini söylerken, Çelik'in esas derdinin imam hatipler olduğu görüldü.

soL (HABER MERKEZİ) YÖK Genel Kurulu toplantısından ÖSS'ye ilişkin sadece 2010 yılından itibaren üniversiteye yerleştirme sınavının iki basamaklı hale getirilmesi değişikliği çıkarken, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bu kararla tatmin olmadığını açıkladı.

Çelik, önceki gün uzun zamandır YÖK yetkilileri de dahil olmak üzere gündeme getirilmesine rağmen, YÖK Genel Kurulu toplantısından üniversiteye giriş sisteminde iki basamaklı sınav haricinde bir değişiklik çıkmamasının ardından "YÖK'ün aldığı karar tatmin etmemiştir" değerlendirmesinde bulundu. Çelik, Türkiye Özel Okullar Birliği tarafından Kremlin Palas Otel'de düzenlenen "Türkiye'nin 2023 Eğitim Vizyonu" sempozyumunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin "YÖK Genel Kurulu'nun üniversiteye giriş sistemiyle ilgili aldığı kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "YÖK'ün aldığı karar tatmin etmemiştir. Beni de Milli Eğitim Bakanlığını da öğrencileri de öğretmenleri de tatmin etmemiştir. Çünkü, beklentilerin çok altında kalan bir karar alınmıştır" değerlendirmesinde bulundu. Çelik açıklamasında, 2010 yılı için yapılan iki basamaklı sınav değişikliğini olumlu bulduğunu söylerken, "En azından bu yıl için bazı beklentiler vardı ama beklentilerin hiçbiri gerçekleşmeyince bu bir hayal kırıklığı oluşturdu" şeklinde konuştu.

Çelik'in derdi imam hatipler
Çelik, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının (AOÖBP) kaldırılması gerektiğini söylerken, bunun bütün Türkiye'de eşitsizliği gidereceğini ifade etti. Bir gazetecinin YÖK'ün sınavda AOÖBP'nin etkisinin azaltılmasına ilişkin kararından hukuki açıdan sorun yaratacağı düşüncesiyle vazgeçtiğini ifade etmesi üzerine, "Bir şeyi herkese eşit uygularsanız, orada hukuki problem çıkmaz" dedi. Çelik açıklamalarında, Türkiye'de meslek okulu meselesi konuşulunca "art niyetli çevrelerin" bunu imam hatip meselesi olarak sunduklarını söylerken, "Bu, meslek okullarının kan kaybetmesine yol açtı. Ben bununla karıştırılmasın diye uzun zamandan beri, 'sektörel mesleki eğitim' diyorum. Bu, imam hatibi kapsamaz" dedi. İmam hatip mezunları için "İlahiyat fakültesine gittiği zaman engel koyulmayabileceğini" söyleyen Çelik şöyle konuştu: "Osmanlıca eğitim verilen bazı bölümlerde engel olmaz. Yine her tarafa gönderme. Ama hiç olmazsa bir adım olarak bu yapılabilirdi." Çelik'in açıklamalarından üniversiteye giriş sınavlarında fazlaca değişiklik yapılmamasına yönelik eleştirilerinden esas olarak imam hatiplerle ilgili kaygılarının giderilmemiş olduğu anlaşılırken, Çelik sık sık kullandığı "eğitime ideolojik yaklaşmayın" değerlendirmesini bir kez daha dile getirdi. Çelik "Eğitimi kimse ideolojik kaygılarına kurban etmemeli. Bunlar belki de gündemimizi meşgul etmek için birileri tarafından koyuldu" dedi.

"YÖK bilimsel bir kurul"
Bir başka gazetecinin "Anlattıklarınızı YÖK'e başkanlık ederek anlatacak mısınız?" sorusuna ise Çelik, "bütün detaylarla ilgili görüşlerini YÖK'e ilettiğini" söylerken, "Ben YÖK Genel Kuruluna gidip başkanlık yaparsam, bu konuda diretirsem, bu sefer de (siyaset YÖK'e baskı yapıyor) şeklinde kamuoyuna yansır" dedi.

Mevcut başkan Yusuf Ziya Özcan öncesinde YÖK'e çok sert eleştirilerde bulunan Çelik'in YÖK'ün bilimsel bir kurul olduğunu ve her türlü siyasi mülahazanın dışında olduğunu ifade etmesi dikkat çekerken, Çelik ayrıca YÖK'te alınan kararların bir çok kesim tarafından kabul edilebilir olması gerektiğini söyledi.