YÖK Başkanı Boğaziçi'ndeydi

Yükseköğretim Kurumu Başkanı Gökhan Çetinsaya Boğaziçi Üniversitesine geldi. Akademisyenler ve öğrenciler yeni yasa taslağına karşı çıktı, öğrenciler yaka paça salondan atıldı.

Yükseköğretim Kurumu Başkanı Gökhan Çetinsaya yeni YÖK yasa taslağını tartışmak için Boğaziçi Üniversitesi'ne geldi. Saat 13:30’da başlayan görüşmeler sürerken bir grup öğrenci rektörlük binası önünde protesto gösterisi yapmaya başladı.

Bu sırada, görüşmelerin yapıldığı salonda ise, açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu, YÖK’ün demokratik ve özgür bir kurum haline getirilmesi gerektiğinden bahsederek üniversite paydaşlarının üniversite yönetiminde söz almasını talep ettiklerini ekledi. YÖK Başkanı Çetinsaya taslağın içeriğinden bahsettikten sonra 12 Eylül’ün uzantısı olan YÖK yasasıyla hesaplaşılması gerektiğini ve bunun için bu düzenlemeleri yaptıklarını söyledi.

YÖK'e sert eleştiriler
Öğretim Üyeleri Derneği ve Eğitim Sen adına yapılan konuşmaların yeni YÖK tasarısına ilişkin sert eleştiriler içermesi ve öğrencilerin yaptığı protesto gösterisinden olumlayan ve haklı gören bir şekilde bahsedilmesi dikkat çekti.

Rektör yardımcısı Fikret Adaman, taslakta piyasa ve faydacılık vurgularına dikkat çekerek üniversitelerin piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda örgütlenmesinin endişe verici olduğunun altını çizdi. Fikret Adaman’ın ardından söz alan Reşit Canbeyli ise 30 yıldır başarısız olan bir kurum olan YÖK’ün ne özeleştiri yaptığını ne de yapılan eleştirileri dikkatte aldığını söyledi. Avukat Nihal Saban ise yeni yasa taslağının akademi ve hukukçuların değil bakanlar kurulunun elinden çıkan bir yasa olduğunu söyledi. Bunun akademik ve bilimsel özgürlüğe ve üniversitelerin özerkliğine darbe vurduğunu ekledi. Eğitim Sen 6 no’lu şube adına yapılan konuşmada ise özel üniversitelerin kurulmasının, üniversitelerin şirketleşmesinin önünü açacak olan bu yasayla var olan sistemin daha da kötüye gideceğini vurguladı.

Salondakiler de itiraz etti
Planlanan konuşmaların ardından söz salondakilere verildi. Söz alan herkesin yasaya karşı çıktığı konuşmalarda, yasanın merkeziyetçi bir taslak olduğu, önde gelen üniversitelerin bu taslağa ikna olmayacağı ve üniversite konseylerinin sorunlu bir yapı olacağı vurgulandı. Araştırma görevlileri tarafından doktora öğrencileriyle alakalı yapılması planlanan değişiklikler eleştirildi ve İTÜ’deki olayların yeni yönetmeliğin yasalaşmadan provası olduğu söylendi. Söz alan Öğrenci Kolektifleri üyesi Utku Oğul disiplin yönetmeliğindeki değişiklik sayesinde üniversitelerin özgür olacağının söylendiğini ancak aksine baskıların arttığını söyledi. Ayrıca, 9 Kasım’da binlerce öğrencinin katıldığı gençlik eylemine ve Çetinsaya’nın cevabına atıfta bulunarak, 9 Kasım eyleminin bugünkü YÖK’e karşı yapıldığını vurguladı. Ardından YÖK Başkanı’nın “Yumurta atmayın tweet atın” söylemini hatırlatarak taleplerinin gerçekleşmesi için ellerinden geleni yaptıklarını tweet de attıklarını Çetinsaya’nın buna kulak tıkaması üzerine sıranın yumurtada olduğunu söyledi ve Gökhan Çetinsaya’ya yumurta atıldı. Bu olayın ardından öğretim üyeleri ve asistanların tepkilerine rağmen salondaki bütün öğrenciler dışarı çıkartıldı.

Üniversitelilerden YÖK Başkanı'na tartışma çağrısı
Boğaziçi Üniversitesi TKP’li Öğrenciler tarafından yapılan açıklama ise şöyle:

“YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya bugün üniversitemize geldi. AKP’nin üniversitelerde yarattığı dönüşümün son adımı olan yeni YÖK yönetmeliğinin konuşulduğu toplantıda, üniversite bileşenleri bir bütün olarak bu yasa tasarısına karşı çıkan bir tavır sergiledi. Gerici ve piyasacı temelli dönüşüme karşı sergilenen bu ortak tavır anlamlıdır.

Biz biliyoruz ki, AKP’nin üniversitelerle ve özellikle de üniversiteli gençlikle bir derdi var. Bunun temel sebebi üniversiteli gençliğin AKP’nin sokmak istediği kalıba sığmamasıdır. Üniversitelerde atmaya çalıştıkları maya tutmamakta, gençlik üniversitelere yönelik gerici ve piyasacı planların her adımında karşılarına çıkmaktadır.9 Kasımda AKP’nin YÖK’üne ve yönetmeliğine karşı çıkan binlerce genç, AKP’nin bütün çabalarının boşa çıkmaya mahkum olduğunun ispatıdır.

AKP’nin YÖK’ü, üniversitelerin gericiliğe ve piyasacılığa tam teslimiyetini öngörürken, gençlik üzerindeki baskılarını da her geçen gün arttırıyor. Bugün Gökhan Çetinsaya’ya atılan yumurta gerekçesiyle öğrencilerin salondan çıkartılarak söz haklarının engellenmesi tam da bunun göstergesidir. Teslim alamadıkları gençlikten ve onların söyleyeceklerinden her geçen gün daha fazla korkuyorlar. Ancak, biz AKP'nin YÖK'ünden ve onun yalanlarından korkmuyoruz. Türkiye Komünist Partili Öğrenciler olarak YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’yı, yeni YÖK yönetmeliğini ve üniversiteleri kamuoyu önünde üniversitelilerle tartışmaya çağırıyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi TKP’li Öğrenciler”

(soL - Haber Merkezi)