Yeni çipli kimlik kartlarıyla izlenecek miyiz?

Avuç içi, damar ve parmak izi bilgileri de yüklenecek çipli yeni kimlik kartlarının güvenlik sorunu yaratıp yaratmayacağı, yurttaşın izlenmesine yol açıp açmayacağı tartışma konusu oldu.

Yeni kimlik kartlarının 18'er TL karşılığında vatandaşlara dağıtılmaya başlanacak olması konunun parasal boyutunun dışında güvenlik kaygılarını da beraberinde getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya, "Avuç içi, parmak, damar izi gibi kişiye özel gizli bilgilerin yükleneceği sunucuların güvenliği nasıl sağlanacak? Çipli kartlardaki bilgilere karta temas edilmeden, uzaktan ulaşılabilecek mi? Yeni tip kimliklerde Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFİD) veya benzeri bir sistem bulunacak mıdır? Çipteki bilgilere, kartla temas sağlanmadan, belli bir mesafeden, uzaktan erişilmesi mümkün müdür? Kişiye özel, gizli ve önemli bilgilerin depolanacağı anasunucuların güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sunucularının güvenliğinin sağlanmasında yeni önlemler alındı mı?" sorularını yöneltti.

Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak yeni kimlik kartlarının vatandaşa 1 bin 368 milyar TL yük getirmesini de ele alan CHP'li Umut Oran, "Yeni kimlik kartlarının vatandaşlara 18 TL karşılığında verileceği bilgisi doğru mudur? Bu parayı ödemek istemeyen veya ödeyecek gücü olmayanlar kimliksiz mi kalacak?Kartların değişiminde de yeni ücret veya ceza talep edilecek mi, kayıp kart değişim bedeli, cezası kaç TL olacak?" diye sordu.