'Yazılı sınav kalktı, AKP'lileri alacaklar'

Maliye Bakanlığı'na gelir uzmanı alınmasında KPSS'nin rolü tamamen kaldırıldı. Bakanlık geçen yıl "Geziciler ve Alevilere kırmızı, AKP'lilere mavi listede" yer vermekle suçlanmış, tekzip metninde "önce yazılı sınav yaptıklarına" dikkat çekmişti. Artık memurlar sadece mülakatla seçilecek.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 22 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yönetmeliği ile gelir uzmanlığı sınavlarındaki “yazılı sınav” şartını kaldırılması konusunda soru önergesi verdi.

"Geçen yılki denetim elemanı alımı sınavlarında Cemaat üyeleri, Gezi eylemlerine destek verenler ve Alevi olanlar 'kırmızı liste'ye alınırken, AKP’ye gönülden bağlı olanlar ise mavi listede yer almışlardı. Yeşil liste ise, hiçbir görüşe yakın olmayan kişiler için oluşturulmuştu" iddiasını hatırlatan Dibek, "Geçen yıl denetim elamanı alımı sınavlarında, renkli fişlemeler ile gündeme gelen Bakanlığınızın sözlü sınav sonuçlarına nasıl güvenilecektir?" diye sordu.

Renkli listeleri Taraf gazetesi haber yapmış, Bakanlık gazeteyi tekzip etmişti. Bakanlığın tekzip yazısında, mülakatların "objektif" olduğu iddia edilirken, bir de yazılı sınav yapıldığına dikkat çekiliyordu: "Vergi Müfettiş Yardımcılığına atanmak için, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan yazılı vergi müfettiş yardımcılığı giriş sınavını kazanmak şarttır."