Yazıda Stalin geçiyor, başlık yapalım

Milliyet Gazetesi, 3. Napolyon dönemi ile Türkiye'deki son gelişmeleri karşılaştıran bir yazıyı Stalin'i manşete çıkartarak yayınlayarak son dönemdeki modaya uydu.

soL (HABER MERKEZİ) Milliyet Gazetesi "sol eğilimli" olarak tanıttığı Nouvelle Observateur dergisinin iki başyazarından biri olan Jacques Juillard'ın makalesini Sabetay Varol'un kaleminden Türkiye'ye "Stalin dönemi gibi" başlığıyla aktarmayı tercih etti.

Gazete, Juillard'ın "Türk Janusu" başlıklı yazısında Türkiye'deki basına yönelik baskı nedeniyle AKP Hükümeti'nin Stalin dönemiyle mukayese ettiğini iddia etti anca Juillard söz konusu yazısında Doğan Grubu'na verilen 395 milyon Euro vergi cezasını hatırlatarak "Bu ülkede, basını boğazlamak gibi Üçüncü Napolyon'a özgü yöntemlere rastlıyoruz" dedi. Türkiye'nin Çin'deki rejim benzeri otoriter bir hükümetle yönetildiğini savunan Juillard bu durumun "liberalizmin en saf hali" olduğunu da sözlerine ekledi.

Juillard'ın yazısında Sovyetler Birliği'nde Stalin dönemini zikrettiği tek cümle ise şöyle: "Parlamento, seçimler ve siyasi partiler, Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği'nde de vardı. Ancak demokrasinin olmazsa olmaz kriteri 'basın özgürlüğü'dür. 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerden önce gazeteciler keyfi olarak gözaltına alındı. Basını susturmak gibi 3. Napolyon'a özgü yöntemlere rastlıyoruz".

Juilard yazısının devamında Türkiye'de Müslüman olmayanlara yönelik tacizlerin arttığını kaydetti ve ekledi: "Yarının Türkiyesi ne olacak? İslamcı güçlü bir Cumhuriyet mi? Yoksa batı modeline yaklaşan modern bir ülke mi? Türkiye'nin gelecek yıllardaki siyasi gelişimi karar niteliğinde olacaktır".

"Laik bir Türkiye'ye evet ancak islamcı bir Türkiye'ye hayır" diyen Juillad'ın Başbakan Tayyip Erdoğan'a benzettiği 3. Napolyon 1848 devrimlerinin ardından Fransa Cumhuriyeti'nin başına geçmişti. Napolyon Bonaparte'ın yeğeni olan 3. Napolyon, seçimle geldiği iktidarının üçüncü yılında siyasi ve ekonomik reformları "hızlandırmak" için anayasayı değiştirmeye çalışmış ve kendisini engellemeye çalışan parlamentodaki muhalefeti sindirmişti. 1951 yılında tarihe "18 Brumaire darbesi" olarak geçen bir darbeyle karllığını ilan eden Napolyon 1870 yılında Paris Komününü kuran Fransız işçileri tarafından devrilmişti. Napolyon muhalefeti ve cumhuriyet yanlısı basını sindirmesiyle ünlenmişti.