Yazıcıoğlu tekbirlerle toprağa verildi

BBP lideri Ankara’da büyük bir kalabalığın katılımıyla, tören boyunca çekilen tekbirlerle toprağa verildi.

soL (HABER MERKEZİ) Geçtiğimiz hafta helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun cenazesi Ankara'da toprağa verildi. Ankara'da yapılan cenaze törenindeki kalabalık dikkat çekerken, TBMM'deki tören de dahil olmak üzere BBP'liler tören boyunca tekbir çekerek genel başkanlarını defnettiler.

Yazıcıoğlu'nun cenazesi ilk tören için TBMM'ye getirilirken, TBMM'deki törende BBP'lilerin Türk ve İslam aleminin başı sağ olsun" yazılı pankart taşıması dikkat çekti. Burada Cumhurbaşkanının, çok sayıda milletvekilinin ve bakanın katıldığı törenin ardından, cenaze tekbirler eşliğinde Kocatepe Camii'ne götürülmek üzere yola çıkarıldı. Başbakan, bakanlar ve çok sayıda milletvekili burada yapılan cenaze namazına da katılırken, Meclis Başkanı Köksal Toptan, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Deniz Baykal, Devlet Bahçeli Mehmet Ağar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal gibi isimlerde camiide yapılan törene katılanlar arasındaydı. Ankara'da ve ülkenin değişik yerlerinde bulunan BBP'liler ve BBP'nin gençlik kuruluşu Alperen Ocakları üyesi birçok kişi de cenaze namazında bulundu. Yazıcıoğlu'nun cenaze namazı Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tarafından kıldırılırken, bunun ardından cenaze kortej eşliğinde BBP Genel Merkezi'ne getirildi.

Her yerde tekbir sesleri
BBP Genel Merkez'ine açılan bütün sokakların büyük bir kalabalıkla dolduğu gözlenirken, Alperen Ocakları üyeleri Yazıcıoğlu'nun cenazesini tekbir sesleriyle karşıladı. Burada yapılan törende Rahşan Ecevit'in de bulunması dikkat çekti. Yazıcıoğlu'nun cenazesinin BBP Genel Merkezi'ne gelişi sırasında, ağlayanlar ve fenalaşanların olduğu görülürken, cenaze arabasının gelişi sırasında Mehmet Akif Ersoy'dan şiirler okundu. BBP Genel Merkezi önünde yapılan törende parti genel sekreteri Yalçın Topçu kısa bir konuşma yaparken, Topçu, "Vuslat Kurultayı'nı yapıyoruz. Alparslan'ın ordusunda yer alanlar, Çanakkale'de Mustafa Kemal'in ordusunda yer alanlar, Dumlupınar'da yer alanlar... İşte bir milyon iyi insan burada" dedi. Yapılan konuşmanın ardından parti binası önünde Kuran okunurken, cenaze buradan yine tekbir sesleri ve ilahilerle yola çıkarıldı.

BBP'den çıkan kortej, Yazıcıoğlu'nun defnedileceği Tacettin Dergahı'na doğru hareket ederken, kortejde bulunan "Seccadeden Mirac'a, Mamak'tan devlete, Maraş'tan cennete", "Üşüyoruz Muhsin Başkan", "Seni beklemek güzeldi", "Allah büyüktür" yazıları dikkat çekti. Tören için, başta Yazıcıoğlu'nun memleketi Sivas olmak üzere birçok insanın Ankara'ya geldiği görülürken, Beşevler ve Tandoğan kavşağı yolundan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na yürüyen grup, sık sık tekbir getirdi ve Yazıcıoğlu için dua etti. Yazıcıoğlu'nun cenaze töreni için yaklaşık 3 bin polisin görev yaptığı ifade edilirken, 11:30'da TBMM önünde başlayan tören, yaklaşık 16:00'da Yazıcıoğlu'nun Tacettin Dergahı'nda toprağa verilmesiyle son buldu.

Yazıcıoğlu kimdi?
BBP'nin kurucusu ve genel başkanı olan Muhsin Yazıcıoğlu, Türkiye'de 1970'lerden bu yana yürütülen kontrgerilla faaliyetleri içinde önemli bir yere sahipti. 1977-1978 yılları arasında Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yapan Yazıcıoğlu, aynı dönemde MHP Genel Başkan Müşavirliği yapmıştı.

Başta Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı olmak üzere, Türkiye'de kontrgerilla faaliyeti içinde bulunan kişiler ile yakın ilişkileri olan Yazıcıoğlu, 1978 yılında Abdullah Çatlı ve Mustafa Pehlivanoğlu Ankara'da göz altına alınınca emniyete telefon ederek "Bu size son ihtarım. Abdullah Çatlı'yı bırakmazsanız Ankara'nın 150 yerinde bomba patlatacağız" demiş ve Çatlı'yı serbest bıraktırmıştı.

12 Eylül darbesinden sonra MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası'nda yargılanan Yazıcıoğlu, 7,5 yıl Mamak Cezaevi'nde kalmış, ancak herhangi bir cezadan hüküm giymeden tahliye olmuştu. Aynı dönemde idam edilen Mustafa Pehlivanoğlu ise Abdullah Çatlı, İsa Armağan, Oral Çelik ve Mehmet Ali Ağca gibi sağcı katillerin Yazıcıoğlu'nun direktifleriyle hareket ettiğini söylemiş, Yazıcıoğlu'nun Şevkat Çetin'le birlikte "Ülkücü Gençlik Derneği'nin öldürme, yaralama, kurşunlama, bombalama gibi eylemlerini yöneldiren kişi olduğunu" ifade etmişti.

Yazıcıoğlu cezaevinden çıktıktan sonra önce Milliyetçi Çalışma Partisi'ne girmiş, ardından 1992 yılında BBP'yi kurmuştu.

Kendisinin Sivas Katliamının düzenleyicileri arasında bulunduğuna dair iddialar ortaya atılmış, o ise Sivas'ta yakılan aydın ve sanatçıları "provokatör" ilan etmişti.

Yazıcıoğlu'nun ismi, son olarak Hrant Dink cinayetinin ardından kontrgerilla faaliyetleri bağlamında anılmıştı. Katil ve azmettiriciler ile Alperen Ocakları ve BBP arasındaki tam olarak açıklanmayan bağlar olduğu basına yansımış, bu bağlantılara dair tatmin edici bir açıklama yapılamamıştı.