YARSAV'dan Deniz Feneri savcıları davasını izleme çağrısı

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), BM Yargı Bağımsızlığı temsilcisi, Avrupa Yargıçlar Birliği ve Dünya Yargıçlar Birliği'ni Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken soruşturmadan el çektirilen Cumhuriyet savcılarının davasını izlemeye çağırdı.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği, Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken soruşturmadan el çektirilerek kendileri sanık sandalyesine oturtulan Cumhuriyet Savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz'ün davasıyla ilgili bir çağrı yayımladı. “Evrakta sahtecilik” suçundan 04.05.2012 tarihinde Yargıtay 11. Ceza Dairesinde saat 09.30 yargılanmaları başlayacak savcıların duruşmasına YARSAV tarafından Birleşmiş Milletler Yargı Bağımsızlığı Temsilcisi Gabriella Knaull, Demokrasi ve Özgürlükler için Avrupa Yargıçlar Birliği (MEDEL) ve Dünya Yargıçlar Birliği (IAJ) davet edildi.

YARSAV uluslararası temsilcilerin yanı sıra baroları, meslek örgütlerini, sendikaları ve kitle örgütlerini de duruşmaya katılmaya çağırdı.

Yargı bağımsız mı?
Yayımlanan basın bildirisinde ilgili kurum başkanlarına "Hepimizin yürekten inandığı “demokrasi” hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ilkelerinin egemen olduğu ve insan haklarının korunup geliştirildiği bir toplum düzenidir. Demokrasinin koruyucusu ise bağımsız yargıdır. Bu gün ülkemizde ileri demokrasi, nutukları atılmaktadır. Gerçekten ileri demokrasi düzeninde mi yaşıyoruz? Yargı gerçekten bağımsız mıdır?" diye soruldu.

YARSAV Yönetim Kurulu imzasını taşıyan çağrı şöyle devam ediyor: "Birkaç örnekle soruların yanıtını vermek hiç de zor olmayacaktır. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısının makamından kollarından sürüklenerek nasıl gözaltına alındığını, aylarca tutsak edildiğini henüz unutmadık. Özel yetkili mahkemelerde adil yargılanma hakkından söz eden yargıçların apar topar görevlerinden uzaklaştırıldıkları tüm kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Daha uzağa gitmeden, MİT Müsteşarını ifadeye çağıran savcıların elinden soruşturma dosyalarının alınışını hep birlikte izledik. Yargıç ve savcıların usulsüz dinlendiğini, tüm toplumun röntgenlendiğini ortaya çıkaran bir yargıcın yargılanmasına tanık olduk. Şimdi bu yargının bağımsız olduğu ileri demokrasi şölenine Deniz Feneri Soruşturmasını (şüphelileri evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanmak suçlarından soruşturulan) yürüten savcıların 'evrakta sahtecilik' suçundan yargılanmaları ile katılacağız."

"YARSAV olarak sizleri bu acı tabloda can çekişen yargı bağımsızlığına can suyu vermeye davet ediyoruz. Yargıç ve savcılarının güvencesi olmadığı bir toplumda hukuk güvenliğinden, hukukun üstünlüğünden ve hukuk devletinden ve de demokrasiden söz etme olanağı da kalmamıştır. İşte tüm bu nedenlerle sizleri, Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken bu gün kendileri sanık sandalyesine oturacak olan üç savcının 04.05.2012 tarihinde Yargıtay 11. Ceza Dairesinde saat 09.30'da başlayacak olan duruşmasını birlikte izlemeye, tarihe tanıklık yapmaya ve hukukumuza sahip çıkmaya davet ediyoruz."

(soL-Haber Merkezi)