YARSAV: "Yüksek mahkemelerin kapısına 'güvencesizdir' levhası asıldı

Adli yıl açılışı için ilk kez konuşma yapan Yargıtay Başkanı Ali Alkan, "Siyasilerin yargıya ve yargıçlara hakareti kabul edilemez" açıklamasında bulunurken, YARSAV ise yayınladığı mesajda, "Yüksek mahkemelerin kapısına 'güvencesizdir' levhası asıldı" diyerek yargıya hükümetin müdahalesini eleştirdi.

2012-2013 yılı adli yıl açılışı gerçekleşti. Açılış için yapılan törende söz alan Yargıtay Başkanı, erkler ayrılığı ilkesinin ve yargı denetiminin önemine dikkat çekerek, "Yargı üzerinden siyasi söylem geliştirecek ve popülizm yapılacak bir alan değildir" dedi. Adli yıl açılışı için mesaj yayınlayan YARSAV ise hükümetin yargıya müdahalesine tepki gösterdi.

Bu yıl adli tatil 20 Temmuz-31 Ağustos arasında yapıldı. Adli tatilde nöbetçi mahkemeler görev alırken, bu mahkemeler, tutuklusu bulunan veya acil nitelikteki davalara baktı. Terör ve organize suçlara ilişkin davalara bakmakla görevli mahkemeler de mesailerine devam etti.

Adli tatil sırasında, savcılık bürolarında görevli nöbetçi savcılar çalışmalarını sürdürdü. Ancak, Danıştay, Yargıtay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi gibi yüksek yargı organlarında ise nöbetçi heyetler görev yaptı.

Açılışa AKP'liler katıldı
Adli yıl açılışı için yapılan törene Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in yanı sıra Başbakan Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bakanlar Beşir Atalay, Ali Babacan katıldı. Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'nin katılmadığı törene davet edilen BDP'den de katılım olmadı.

Erdoğan: "Adalet sarayları yaptık, mahkeme sayısını artırdık"
Başbakan Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Yargı sistemimizi, kısa sürede yeniledik ve tümüyle modern bir yapıya kavuşturduk. Yüksek mahkemelerimizin binalarını günümüzün ihtiyaçlarına göre yeniledik. Türkiye'nin dört bir yanında inşa ettiğimiz modern adalet saraylarının yanında, personel sayısını, mahkeme sayısını artırarak, yargıdaki bilişim altyapısını güçlendirerek, adalet mekanizmalarının hız kazanmasına vesile olduk" dedi.

Yargıtay Başkanı: "Medya yargısız infazdan kaçınmalıdır"
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, ilk kez yaptığı adli yıl açılış konuşmasında medyanın "yargısız infaz" yaptığını söyledi. 27 sayfalık konuşmasında Alkan, "Medya soruşturması ve kovuşturması devam eden konularda kamuoyu oluşturup yönlendirecek şekilde yayın yapmaktan ve en önemlisi de yargısız infazdan kaçınmalıdır. Yargı makamları da kamuoyunun haber alma hakkını yerine getiren medyaya ölçülü, yeterli ve sağlıklı bilgi akışını sağlamalıdır" dedi.

Erkler ayrılığı ilkesinin ve yargı denetiminin önemine dikkat çeken Alkan, " Denetimi ortadan kaldıran veya zayıflatan düzenlemeler yönetim üzerindeki gün ışığını engeller" dediği konuşmasında, "Hakim günlük siyasetin ve güncel tartışmaların etkisinden uzak olmalı ve taraflar üstü davranmalıdır. Hakimin görüş ve inançlarından sıyrılarak karar vermesi de tarafsızlığının bir gereğidir. Hakim ve savcılarımız unutmamalıdır ki, mesleğimizin saygınlığı öncelikle onu temsil edenler tarafından korunur ve güçlendirilir" ifadelerine yer verdi.

"Siyasilerin yargıya ve yargıçlara hakareti kabul edilemez"
"Yargı düzeninin faaliyetlerinde de hukuka aykırılıklar bulunabilir. Ancak bu hukuka aykırılıklar yasama ve yürütme işlemlerinde olduğu gibi başka bir erk tarafından düzeltilemez, yine yargı sistemi içerisinde yargı tarafından kanun yolları kullanılarak düzeltilir" diyen Alkan, konuşmasının devamında, "Özellikle siyasi kimlik taşıyan kurum temsilcilerinin yargıya ve yargıçlara yönelik hakarete aşağılamaya varan kabul edilemez ifade ve açıklamaları karşısında yargı kurumlarının sessiz kalması bu açıklamaların haklılığını kabullenmesinden değil ortaya çıkacak polemiklerin yargının saygınılığı ile bağdaşmayacağı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Yargı üzerinden siyasi söylem geliştirecek ve popülizm yapılacak bir alan değildir" dedi.

YARSAV: "Yüksek mahkemelerin kapısına 'güvencesizdir' levhası asıldı
YARSAV (Yargıçlar ve Savcılar Birliği) ise adli yılı açılışı için mesaj yayınladı. YARSAV Başkanı Murat Arslan imzasıyla yayınlanan mesajda, artık yüksek mahkemelerin kapısına "güvencesizdir" levhası asıldığı belirtildi. Yayınlanan mesajdan alıntılar yapıyoruz:

"Yargıda devrim gibi görkemli söylemlerle görevine başlayan yeni HSYK ikinci adli yılını da geride bırakırken Türk yargısı Anayasa referandumu sonrası yeni dönemin en şiddetli destekçilerinde dahi varlık bulan hiçbir şeyin değişmediği karamsarlığı eşliğinde çözülemeyen problemleri ve içselleşmeyen, kültürle beslenmeyen düşüncelerin rehberliğinde kolaylıkla fanteziye dönüşen, dolayısıyla hem karşılığı hem de devamlılığı olmayan arayışları ile her geçen gün daha da kötüleşen bir tablo sergilemektedir."

"HSYK imzalı atama kararnameleri ile coğrafi güvencenin kırıntısının dahi olmadığı daha da vurgulanmıştır. Yandaşlığı esas alan tayin tasarruflarıyla bir tarafta mağduriyet diğer tarafta piyangovari sürpriz terfilerle ötekileştirme-kutuplaşma artırılarak devam etmiştir. Bir yıl içinde yargı mensuplarının yarıdan fazlasının görev unvanları ve yerleri değiştirilmiş, adeta yargı alt üst edilmiştir. Bu gayretkeşlik kürsü ile sınırlı kalmayıp bileşik kaplarda da etkisini göstermiş HSYK anlayış ve icraatından “ayak alan” Yargıtay ve Danıştay yönetimlerince, üyeler ve tetkik hakimlerinin görev yerleri re´sen değiştirilerek anılan Anayasal kurumlara da “Güvencesizdir” levhası asılmıştır."

"YARSAV´ın gerekse YARGISEN´in kurucu başkanı olan sayın Ömer Faruk Eminağaoğlu´na, yargıya yönelik kaba, ilkel, hukuk devleti ile bağdaşmaz ve adam yerine koymaz tarzdaki müdahalelerin her türlüsüne karşı ortaya koyduğu gayretlerinden, yürekliliğinden ve söylemlerinden ötürü, yasa dışı dinleme kayıtlarına dayanarak alınan hukuksuz bir kararla verilen yer değiştirme cezası, haksızlık, bedel ödetme, ibret ve gözdağı olarak yargı tarihinde yerini almıştır."

"Başlarda ürkekliği ile yargıya saygı retoriğini (şimdilerde anlaşılıyor ki zorunlu olarak) tercih eden bir siyasal anlayışın, gelişen süreçte geldiği noktada muktedirliğini kanıtlama yollarından biri de yargıya ve yargısal alana alenen müdahale ve tecavüz olmuştur."

(soL - Haber Merkezi)