“Yandım, piştim oldum var ya, işte o!”

Başbakan Tayyip Erdoğan dün AKP’nin Afyon’daki il kongresinde Nâzım’dan “Sen yanmasam, ben yanmasam, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa” dizelerini okudu. Erdoğan Nâzım’ın dizelerine şöyle açıklık getirdi: “Yandım, piştim, oldum var ya, işte o!”

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dün yapılan AKP Afyonkarahisar il kongresindeki konuşmasında Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olarak Deniz Baykal'a yüklenirken Nâzım Hikmet'in dizelerini okuması dikkat çekti. Erdoğan komünist şairin "Kerem Gibi" şiirinin ünlü dizelerini okuduğu konuşmasında şöyle dedi:
"Bakın Nâzım Hikmet ne güzel söylemiş: Ben yanmazsam / sen yanmazsan / nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa." Tayyip Erdoğan bu dizelerin yıllar boyunca "adeta bir slogan gibi tekrarlanıp durduğu"nu söylediği konuşmasına şöyle devam etti:
"Elbette ki yanacağız. Yandım, piştim, oldum var ya... İşte o... Başka türlü olmaz. Biz de diyoruz ki, elimizi taşın altına koyalım. Gelin Türkiye'yi karanlıktan aydınlığa çıkarma mücadelesinde buradan nasibimizi alalım. Gelin hukukun önünü açalım, hukuka yardımcı olalım, gelin demokrasinin standardını yükseltelim, gelin sorun alanlarını tek tek tespit edelim, bu sorunlara ortak çözümler arayalım. 6.5 yıldır biz bu çağrıda bulunuyoruz. Ancak 6.5 yıldır bu çağrımıza yanıt alamadığımız gibi, engellemelerle de karşılaşıyoruz. AK Parti olarak uzlaşmadan hiçbir zaman kaçmadık, kaçmıyoruz. Biz mutabakat zemininden hiçbir zaman ayrılmadık, bundan sonra da ayrılmayacağız. Söz konusu olan Türkiye ise Türkiye'nin meseleleri ise gerisi teferruattır."
Daha önce de konuşmalarında Nâzım'dan alıntılar yapan Erdoğan, 2007'de Nevruz kutlamaları sırasında "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" dizelerini okuduktan sonra şu yorumu getirmişti: "Bir ağaç gibi benliğimize sahip çıkıp, bir orman gibi kardeşçesine yaşamayı öğrendiğimiz vakit bütün kalbimle inanıyorum ki millet olarak hiçbir erozyona uğramayacak, hiçbir yangına teslim olmayacağız."
Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde düzenlenen ve First Lady'lerin katıldığı Filistin Zirvesi'nde de Emine Erdoğan, Nazım Hikmet'in "Kız Çocuğu" şiirini okumuştu. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bu konuşmadan sonra yayınladığı "El âlemin ağzı torba değil ki büzelim" başlıklı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: "Biliyoruz ki Nâzım, bu çıkar hesaplarına, rantiyeliğe, içten pazarlıkçılığa, emekçilerin sırtındaki först leydi şovlarına büyük gelir! 'Nâzım' deyip Nâzım'ın onurunu, inadını, umutlarını, kavgasını pazara çıkarmalarına izin vermeyeceğiz."
Konuşmalarında Nâzım'ın dizelerini kullanma cüretini gösteren Başbakan Tayyip Erdoğan'a şairin aşağıdaki dizelerini bir okuma tavsiyesi olarak yayınlıyoruz:
(...) Ve insanlar,ah, benim insanlarım,yalanla besliyorlar sizi, halbuki açsınız,etle, ekmekle beslenmeğe muhtaçsınız.Ve beyaz bir sofrada bir kere bile yemek yemeden doyasıya,göçüp gidersiniz bu her dalı yemiş dolu dünyadan. (...) İnsanlarım, ah, benim insanlarım,antenler yalan söylüyorsa,yalan söylüyorsa rotatifler,kitaplar yalan söylüyorsa,duvarda afiş, sütunda ilan yalan söylüyorsa,beyaz perdede yalan söylüyorsa çıplak baldırları kızların,dua yalan söylüyorsa,ninni yalan söylüyorsa,rüya yalan söylüyorsa,meyhanede keman çalan yalan söylüyorsa,yalan söylüyorsa umutsuz günlerin gecelerinde ayışığı,ses yalan söylüyorsa,söz yalan söylüyorsa,ellerinizden başka her şey herkes yalan söylüyorsa,elleriniz balçık gibi itaatli,elleriniz karanlık gibi kör,elleriniz çoban köpekleri gibi aptal olsun, elleriniz isyan etmesin diyedir.Ve zaten bu kadar az misafir kaldığımız bu ölümlü, bu yaşanası dünyada bu bezirgan saltanatı, bu zulüm bitmesin diyedir.