Yandaşın Sivas yalanları tek tek çürütüldü

Sabah ve Star gazetelerinin başlattığı, Bugün, Zaman ve iktidara yakın yayın çizgileriyle dikkat çeken bir çok internet sitesinin devam ettirdiği ‘yeni Madımak senaryosu’, bölge eksenli politik haber ve yazılar yayımlayan bir internet sitesinde verilen bilgiler ve belgelerle çürütüldü.

Birgün gazetesi yandaş basının bir süredir gündemde tuttuğu 'yeni Sivas senaryosu'nu gelawej.net internet sitesinde çürüten bir yazıyı manşete taşıdı. Gazetedeki haber şöyle:

Seçime 12 gün kala Sabah’a sızan ‘haber’de 3 Temmuz 1993'de Madımak Katliamı sırasında, otelin çevresindeki çekilen görüntülerde kalabalığın içinde hızla ayrıldığı görülen 4 kişinin kimlikleri uzun süre araştırıldıktan sonra bu kişilerin PKK eylemcisi oldukları ve daha sonra bu eylemcilerin çeşitli tarihlerde öldüklerinin belirlendiği aktarılmıştı. Yine habere göre Erzurum Özel Yetkili Savcılığından alındığı öne sürülen bu bilgilere göre o zaman bu kişiler Daha sonra Dağlıca olayında adı duyulan Alişer Koçgiri kod adlı gerilla komutanı Yücel Halis'e bağlılarmış.

Muhalif yayın çizgisiyle bilinen www.gelawej.net internet sitesinde ‘editör’ imzasıyla yayımlanan bir yazı ise onca manşeti ters köşeye yatırdı. Yazıda Kıskaç adlı gizli tanığın ifadelerinin kırpılmasıyla oluşturulan haberlerin birbirileriyle bile çeliştiği şu notlarla aktarılıyor:

Bekaa'da mı seçim çalışması yaptı?
Bugün’de yer alan haberde, ‘Kıskaç’, PKK yöneticisi Yücel Halis’in 1991’de Suriye Bekaa’da eğitim aldığını öne sürüyor ve 1993’de PKK’nın Sivas sorumlusu olduğunu iddia ediyor. Kıskaç’ın ifadeleriyle yapılan diğer haberlerde ise (www.haber5.com) Halis'in, Ekim 1991 seçimlerinde amcası Ziya Halis'le birlikte bölgede dolaşarak beraber seçim çalışması yaptıkları iddia ediliyor. Bu çelişkilerin toplamında Halis, hem Bekaa’da eğitim görüp, hem amcasıyla seçim turları atıyor!

Hemen eyalet sorumlusu mu oldu?
Bir başka haberde (www.haberpan.com ) ise Yücel Halis'in amcasının yanında çalışırken 1993’de örgüte katıldığı iddia ediliyor Üstelik ‘tanıştığı’ örgütte hemen ‘Eyalet Sorumluluğu’na getirilmiş!

1991’de Bekaa'da değil hapiste
İnternet sitesindeki yazıda Halis’e yöneltilen iddiaların neden gerçek olamayacağı şu ifadelerle açıklanıyor: “Halis 1991'de Bekaa'da değil İstanbul'da Cezaevindeydi. 1 Eylül 1991 tarihli ‘2000'e Doğru’ Dergisinde Cezaevinden gönderdiği bir mesajı yayınlandı. SHP Sivas eski Milletvekili Ziya Halis, yeğeninin ‘1991'de cezaevine girdiğini, 2 yıl kadar yattıktan sonra çıktığını ve sonra örgüte katıldığını ve 1993 yılından beri de kendisini görmediğini’ söylüyor.

1993’te Sivas'ta değil İstanbul'da
Yücel Halis 1993 yılında İstanbul'da yayınlanan Özgür Gündem gazetesinin müessese müdürüydü. Özgür Gündem Gazetesi'nin kapatıldığı 17 Nisan 1994'e kadar bu görevde kaldı.

Ziya Halis 1993'te bakan değil
Ayrıca 1993'te Sivas'ta İl Turizm Müdürü Vahap Sümbüloğlu'nun Yücel Halis'in amcası Ziya Halis tarafından atandığı iddiası da doğru değil. Çünkü Ziya Halis o sırada henüz bakan değil, milletvekili. Etkinlikler İl Turizm Müdürlüğü tarafından değil Pir Sultan Abdal Derneği tarafından organize ediliyor