Yalçın Akdoğan: Yeni yetme değilim

AKP Genel Başkan Danışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, AKP'deki yeni yetme tartışmasıyla ilgili konuştu. Akdoğan, ''Ben 45 yaşındayım. Ne çocuğum, ne yeni yetmeyim. Bu tür yakıştırmaları ben üzerime almıyorum'' dedi.

NTV'de soruları yanıtlayan Yalçın Akdoğan, şunları söyledi:

Çarşamba günü yapacağımız genel kurulda delegelerimiz onay verirse genel başkanımız olacak Davutoğlu. Bu tabi önemli bir süreç yeni Türkiye’nin inşasında. Burada tabi Yeni Türkiye deyince sayın Cumhurbaşkanımız temel ilkeler koymuştu. Davutoğlu’na da atıf yaptı. Hedef birlikteliği söz konusu.

Kabinede olacak mısınız?
Doğrusu bu tür meseleleri ben, biz bunu bir dava olarak görüyoruz. Sadece Ak Parti’den itibaren değil geçmişlere dayanan büyük bir hareket olarak görüyoruz. Bu çerçevede bunu bir kişisel kariyer planlaması olarak da görmedik. Kişisel bir ikmal peşinde koşmadık. Böyle bir siyasi hırsımız da yok. Bundan sonrasında ne olacağı tabi elbette Davutoğlu’nun ne düşündüğü de önemli. Bugüne kadar ben, hatta geçen haftalarda yazı yazdım siyasi veda gibi anlaşıldı. 90’lı yıllarda siyasi hedef olarak gördüğümüz ne varsa, AK Parti döneminde bunlar aşıldı.

Yeni sorunlar var, yeni hedefler var. Yeni kuşaklar tabi ki rol üstlenmek durumunda. Bu çerçevede çok değerli arkadaşlarımız var. Ama nerede nasıl değerlendirilecektir onu yeni yönetimin takdirine bırakmak gerekir.

Bakanlarda değişim olacak mı?
Bunu ben düşünmeyeceğim. Ama sıfırdan dışarıdan uzaydan birileri gelmeyecek. AK Parti kadrosu bunlar. Bu siyasi hareket içinde değerli insanlar var. MKYK’mız devam ediyor. Bakanlar Kurulu'nun hepsi değişecek diye bir şey söz konusu değil. Havuzda bulunan arkadaşlarımız bunlar AK Partililer. Bunların arasında belki bir nöbet değişimi söz konusu olabilir. Her şey yeniden olacak gibi düşünmek de doğru değildir. Bu Erdoğan’a karşı da yanlış yorumlanabilir. Kabinede çok değerli bakanlarımız var. Bu tamamen Davutoğlu’nun takdiri olacaktır. Bakan toto oynanmasını doğru bulmuyorum açıkçası.

2002’de ilk danışman olmuştu Abdullah Gül zamanında, sonra ben gelmiştim, sonra Nabi bey gelmişti. Herkesi tanıyor, bu süreçte en iyi şekilde bir takım kuracağına ben inanıyorum. Bu bir kişilik bir maç değil. O genel başkanın altında bir ekip çalışma olacak. Tayyip Erdoğan karizmatik güçlü bir liderdi. Ama en fazla ekip çalışmasına önem veren bir insandı. Tek adam oyunu değil bu. Yeni süreç de devam edecektir.

Hakan Fidan'ın da ismi geçiyor.
Tabi MİT Müsteşarı üzerinden spekülasyon yapmayı doğru bulmam. Hassas bir görev. Ciddi projeler içinde olan bir insan. Yarın başka sıkıntılar doğabilir. Spekülasyon yapılmasını doğru bulmam. Hakan fidan çok değerli bir arkadaşımız. Müktesebat konusunda büyük pay sahibi, çok farklı konularda tecrübeye
sahiptir. Bir çok göreve de layıktır. Bu tür polemiklerin içine sokulması bundan sonra yürüteceği görevlere zarar verebilir. Ben adının geçirilmesini doğru bulmuyorum.

Gül çiftinin çıkışı
Ben prensip olarak cumhurbaşkanlığı makamını eleştiri konusu yapmak vesaire bunları doğru bulmayan bir insanım. Devletin birliğini bütünlüğünü temsil eder. Bu yüzden ben siyasi polemiklerin içine çekilmesini cumhurbaşkanlığı makamında her kim olursa olsun doğru bulmam.
Abdullah Gül ile ilgili ikinci bir hassasiyetimiz var neticede AK Parti’nin kurucusudur. Önemli misyonlar yüklenmiş bir insandır. Bundan sonraki süreçte de ben sayın Gül’ün varlığını önemsiyorum. Onun yıpratılmaması gerektiğini düşünüyorum. İsterseniz bu sorunuza cevap vermeyeyim. Kim ne dedi, ne yaptı? Bizim yanımızda, karşımızda olanlar nasıl bakıyorlar? Biraz da buna bakmalıyız. Bize yakın olan insanlar üzülüyor mu seviniyor mu, buna bakarak değerlendirmek gerekiyor diye düşünüyorum ben.

Yeni yetme değilim
Ben bu sürecin çok hassas bir süreç olduğunu, partinin bütünlüğünü korumanın en önemli hassasiyet olduğunu söyledim. Bu süreçte de genel başkan değişiyor, başbakan değişiyor, kongre yapıyoruz, bu tür polemikler yapılmasını ben doğru bulmadığımı söyledim.

Bülent beyin söylemlerinde bütününe bakarım. Ama Twitter’da bazı arkadaşlarımız arasında tartışmalar oldu. Bunlar dönüp dolaşıp bana delege ediliyor maalesef. Ben kendi kendime bir şey söylemem. Partimizin ilgili kurumları hangi duruşu geliştirirse, ben bunları dile getirmek durumundayım. Ben bunları dile getirdiğimde, başkasını eleştiremeyenler dönüp beni eleştiriyorlar. Ben kişi bazında bakmam. Yeni Türkiye idealini savunurum. Tayyip Erdoğan’ın yanında dururum. Kim karşıysa ben onun karşısında olurum.

Ben 45 yaşındayım. Ne çocuğum, ne yeni yetmeyim. Hem çok artık keşke olabilsem genç kategorisine de girmiyorum. Bir çok kişiden bir çok sürecin içinde bulunan bir insanım. Bu tür yakıştırmaları ben üzerime almıyorum. Bunlardan rahatsızlık duyan arkadaşlarımız olabilir ama bu tür konuları büyütmek doğru değildir. Parti büyüklerimiz beni kast ederek bir şey söylüyorsa bundan da pek alınmam doğrusu.