Yabancı öğrenciler için kaldırılan ikinci öğretim harcı Türkiyeli öğrencilerden neden alınıyor?

Yabancı öğrencilerden alınan ikinci öğretim harçlarının kaldırılmasına rağmen yerli öğrencilerden alınan ikinci öğretim harçlarının kaldırılmaması üzerine CHP’li Dibek Milli Eğitim Bakanı Dinçer’in yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Harçlara ilişkin Bakanlar Kurulu tarafından yapılan düzenlemede birinci öğretim ve açık öğretimin yanı sıra yabancı öğrencilerden alınan ikinci öğretim harçlarının da kaldırılmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerden ikinci öğretin harcının alınmaya devam edilecek olması çok sayıda öğrencinin tepki göstermesine neden oldu.

Konuya ilişkin CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Harçların kaldırılmasına rağmen ikinci öğretim programında okuyan öğrencilerin harç ödemeye devam ederek 770 TL - 4268 TL arasında ücret ödeyeceklerini vurgulayan Dibek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “ikinci öğretimdeki harçların yasada öğrenim ücreti olarak görülmesi nedeniyle kaldırılmadığını” söylediğini hatırlatarak şu soruları sordu:

“Yabancı öğrencilere sağlanan bu imkandan Türk öğrencilerimiz neden yararlandırılmamaktadır?

İkinci öğretimdeki yabancı öğrenciler için öğrenim ücretleri Bakanlar Kurulu Kararı ile kaldırıldığına göre, Türk öğrenciler için böyle bir düzenleme Bakanlar Kurulu Kararı ile neden yapılmamıştır?

Bülent Arınç’ın yasa nedeniyle ikinci öğretimdeki öğrenim ücretlerinin kaldırılmadığı açıklaması ile yabancı öğrenciler için bu bedelin Bakanlar Kurulu Kararı ile kaldırılması çelişmemekte midir?”

(soL - Haber Merkezi)