Yabancı basından değerlendirmeler

Karakol baskınına ilişkin yabancı basında da çok sayıda haber yer alıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Şemdinli'de yaşanan karakol baskınının ve çatışmaların ardından yabancı basın da Türkiye'deki gelişmeleri gündemine taşıyor. Washington Post gazetesi konuyla ilgili haberinde "Türkiye'nin bu yıl PKK saldırılarında verdiği asker kaybı, Irak'ta ölen ABD askerlerinden daha fazla" değerlendirmesini yaptı. Financial Times ise verdiği bir haberde, yeni sınır ötesi operasyonların ABD-Türkiye ilişkisine olası etkisilerine değindi.

Şemdinli'de yaşanan ve Türkiye'nin gündemine oturan gelişmelerin ardından, Washington Post gazetesinde İstanbul kaynaklı Ellen Knickmeyer imzalı bir haber yayınlandı. Haberde, "Türkiye'de kamuoyunun, sivil liderlerin PKK'nın saldırılarını durduramamasına öfkesinin giderek arttığı" değerlendirmesine yer verilirken, askerlerin cenaze törenlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tepki gösterildiği hatırlatıldı. Gazete, belirtilen yazıda, "Öldürücü saldırılar, özellikle Erdoğan'ın başında bulunduğu ve İslamcı kökleri nedeniyle çok laik olan askerlerin güvensizlik duyduğu iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi için sorun yaratıyor" sözleri yer alırken hükümetin PKK'yle mücadelede kendisini askerler kadar kararlı göstermeye çalıştığı ifade edildi. Washington Post, haberde, Türkiye'nin bu yıl PKK saldırılarında verdiği asker kaybının, ABD kuvvetlerinin Irak'taki kayıplarından daha fazla olduğunu belirtlirken, Türkiye'nin öfkesinin Irak merkezi hükümeti için bir diplomatik sorun yarattığını yazdı.

"Yeni operasyonlar ilişkileri gerer"
Türkiye'de yaşanan gelişmelere ilişkin bir haber de, İngiliz Financial Times gazetesinde yer aldı. Ankara kaynaklı verilen haberde, "Türkiye'nin askeri ve sivil liderleri, Kürt ayrılıkçılarının aylardan sonra gerçekleştirdiği en kanlı saldırıya cevap vermeleri konusunda yoğun bir baskının altına girecek" sözleri yer aldı. Haberde Türkiye'nin Irak yetkililerine baskı yapmasının beklendiği ifade edilirken, hükümetin "Irak'taki kırılgan güvenlik durumunun istikrarsızlaştırılmasından korkan ABD ve AB müttefikleriyle ilişkileri gerginleştirebilecek yeni sınır ötesi operasyon çağrıları ile karşı karşıya kalacağı" değerlendirmesi yapıldı. Financial Times haberinde, "Duygular o kadar yoğun iken olay, hükümetin, PKK ile yaşanan soruna kalıcı çözüm bulmasını zorlaştıracak" sözlerine yer verilirken, PKK saldırısının Anayasa Mahkemesi'nin DTP hakkındaki kapatma talebini incelediği bir döneme denk düşmesine dikkat çekildi.