Work and Travel rezilliği akıl hastası etti

ABD’ye Work and Travel programlarıyla giden Türk öğrencilerin yaşadığı sıkıntının boyutları ortaya çıkan örneklerle birlikte daha da gözle görülür hale geldi. Kölelik koşulları altında çalıştıkları, gitmeden önce planlanan hiçbir şeyin hayata geçirilmemesi gerçeğiyle yüz yüze kalan öğrenciler arasında akıl hastası olanlar bile bulunuyor.

Türk Amerikan Derneği Federasyonu’na (TADF) gelen ihbarlarla gündeme gelen bu durumla ilgili olarak en son Alaska’dan bir Türk öğrencinin çok zor koşullarda çalıştırıldıktan sonra bir akıl hastanesine kaldırıldığı ve 3 gün müşahade altında tutulduktan sonra Türkiye’ye gönderildiği öğrenildi. Şizofreni teşhisi konulan öğrencinin aynı yerde çalışan başka bir arkadaşı da çalışma koşullarını anlattı. Alaska eyaletinde balıkçılık firmasında çalışan ve toplam 2 kez bu programa dâhil olan Soner Özmeşe, “Geldiğimiz günden beri yaşadıklarımız tam bir dram. Temmuz'un başında balık sezonunun açılması ile sabah 05.00'te işe başlayıp akşam 16.00-17.00 gibi işi bırakıyoruz. Bu tempoda daha önce hiç çalışmamış üniversite öğrencileri olarak, kolumuzu kaldıracak halimiz kalmıyor, yavaş çalıştığımızı düşünen müdürlerin kötü sözleri de bu yorgunluğun tuzu biberi oluyor” dedi. Birlikte geldikleri Türk arkadaşlarının bu kötü koşullara ve muameleye dayanmadığını bu nedenle hasta olduğunu belirten Özmeşe, “Bizi buraya yollayan aracı firmalar hep bize buradaki eğlenceli ortamdan basit işlerde çalışıp, gezebileceğimizden bahsediyorlardı fakat karşılaştığımız manzara tam bir köle pazarı. Bu yaşadıklarımızın başkaları tarafından da yaşanmaması için sizden bunu yetkili makamlara bildirip work and travel programı hakkında daha detaylı bir çalışma yapılıp, aracı firmaların denetlenmesini rica ediyorum” dedi.

'Yurtta yer yok, ormana'
Work and Travel’le ABD’ye bir başka öğrenci Bengü Durgun ise şahit olduğu başka bir mağduriyeti anlattı. Programla ABD’ye giden Aybüke’yle iletişime geçen Bengü arkadaşının İstanbul’daki bir şirket aracılığıyla ABD’ye gittiğini ancak karşılama, yurt, ulaşım, yemek, telefon gibi vaatlerinin karşılanmadığını belirtti. Aybüke’nin ‘yurtta yer yok’ bahanesiyle yurt yerine ormanlık bir araziye bırakıldığını belirten Bengü, başka arkadaşlarının biletini öne aldırıp Türkiye’ye geri döndüğünü belirtti.

Aybüke Gönenç’in ailesi ise konuyla ilgili olarak Türk Amerikan Derneği Federasyonu’nu aradı ve endişelerini dile getirdi. Aybüke’nin gönderilmesini sağlayan Work and Travel şirketini arayan abla Gökçen Gönenç, “Buradaki yurtdışı eğitim danışmanı şirketinden bir şeyler yapmasını istedim, bunu söylersem bana gülerler deyip, benim halletmemi söyledi. Neyse, ben görüştüm oradaki yetkililerle, bugün itibariyle bir kız arkadaş geldi yanına, biraz rahatladık” diyerek kısmen de olsa kardeşinin durumunun iyi olduğunu belirtti. Ancak Türkiye’deki şirketlerin bu konuyla ilgili hiçbir sorumluluk almaması ise dikkat çekti.

Öğrenciler kanuni işlem uygulanmasını istiyor
Federasyon’a ulaşarak yardım isteyen bir başka öğrenci ise Samet Yiğit. Yiğit, Federasyon’a gönderdiği mesajda “Merhabalar. 2 haftadır Amerika'dayım buraya Work and Travel programıyla geldim ve mağdur durumdayım bana yardım edin. Şu an Washington'dayım” dedi.

Öğrenciler kendilerini mağdur eden ve resmen dolandıran şirketler hakkında kanuni işlem yürütülmesini ve ceza almaları gerektiği talebinde bulunurken TADF henüz bu konuya dair bir açıklama yapmadı. TADF daha önce konuya değinerek Amerika’da yaşayan Türklere çağrıda bulunmuş ve “Türk öğrenciler ABD'de 21’inci yüzyılda köle muamelesi yapılıyor, Kunta Kinte gibi çalıştırılıyorlar” demişti.

(soL – Haber Merkezi)