Washington Post: 'Erdoğan sıkışıyor'

Son günlerde sıklaşan “Erdoğan krizde” değerlendirmelerine <em>Washington Post</em> da katıldı. Gazetede çıkan bir makalede, AKP hükümetinin iç ve dış politikada yaşadığı sıkışmalar ele alınırken, Suriye meselesinin Erdoğan için “yeni bir test” olduğuna dikkat çekildi.

ABD merkezli Washington Post gazetesinin Londra sorumlusu Anthony Fiola tarafından hazırlanan “Suriye Erdoğan’ın otoritesine yeni bir test oluşturuyor” başlıklı yazıda, Erdoğan’ın Türkiye’yi “model olacak bir Müslüman ülkeye dönüştürme” planlarının, ülke içinde ve dışında artan tehditlerle karşı karşıya olduğu savunuldu.

Makalede, Erdoğan’ın iktidarı boyunca, "bir yandan ülkenin Müslüman demokrasi modeli olması için çabalayıp, bir yandan Çin benzeri bir ekonomik mucizeye imza atarken, bir yandan da Ortadoğu’da yeni Osmanlıcı bir etki alanı geliştirme hedefinin" tehlike altında olduğunu öne sürdü.

İç siyasette sıkışma
Erdoğan’ın ülke içinde yaşadığı sıkışmalara dair örnekler sunulan makalede, geçen hafta Erdoğan’ın artan dini ve otokratik eğilimlerini protesto etmek için sokağa çıkan binlerce laik muhalife gaz ve su tankları ile müdahalede bulunulduğuna dikkat çekildi.

Makalede, Ankara’daki alternatif Cumhuriyet mitigine katılan öğretmen Melahat Forss’un "Bu adam yüzünden ülkemizi, bireysel özgürlüklerimizi kaybediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Erdoğan’ın İslami kökenli partisinin yükselişinin toplumsal alanda görünür değişikliklere neden olduğu belirtilen yazıda, Başbakanın, hükümeti dini yaygınlaştırmak için kullandığı eleştirilerine yer verildi. 4+4+4 eğitim sistemine göndermede bulunulan yazıda, çocukların İslami okullara kayıt olmasını sağlamak amacıyla eğitime başlangıç yaşının beşe düşürüldüğü ifade edildi.

AKP’nin sıkıştığı bir diğer başlık olarak Kürt meselesine değinilen yazıda, PKK’nin 1990’lardan sonraki en kuvvetli saldırılarını gerçekleştirdiği ifade edildi.

AKP'nin ekonomide de sıkıntılı günler geçirdiğine değinen gazete, Türkiye’deki ekonomik gelişmenin yavaşlamakta olduğunu, doğrudan yabancı yatırımların ve sermaye girişlerinin azaldığına dikkat çekti. Bununla birlikte, Suriye krizinden dolayı sınır bölgesinde turizm ve ticaretin ağır darbe aldığı ifade dildi.

"Erdoğan, başbakanlığının en zor günlerini yaşıyor”
Düşünce kuruluşu Stratejik İletişim Merkezi direktörü ve eski bir AKP milletvekili olan Suat Kınıklıoğlu’nun sözlerine yer verilen makalede Kınıklıoğlu’nun “Aynı anda gerçekleşen bazı sorunlardan dolayı, Erdoğan başbakanlığındaki en zor dönemi yaşıyor” dediği belirtildi.

“Suriye politikası ters tepti”
Makalede, Türkiye’nin Suriye’ye dönük ciddi bir müdahale olasılığının azaldığı öne sürülürken, Türkiye’deki siyasetçilerin, Erdoğan’ın Esad’ı devirmeye dönük saldırgan çağırılarının, Vaşington’un desteğinden yoksun kalması nedeniyle ters teptiği eleştirilerine yer verildi.

Gazete, Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış’ın "Türkiye, Suriye politikalarını Esad’ın gidişinin çok yakın olduğu varsayımına dayandırdı ancak görüldü ki o hala orada ve Türkiye, dış oyuncular tarafından yalnız bırakıldı. Bu yüzden Türk liderlerin politikalarını gözden geçirmesi oldukça normaldir” değerlendirmesini aktardı.

Erdoğan’ın geri adımı
Suriye meselesinde geri adım anlamına gelen Erdoğan’ın geçen hafta Berlin’de yaptığı “Uçuşa yasak bölge BM’nin karar vereceği bir şeydir. BM böyle bir karar vermiş değil, bizim Suriye’de böyle bir bölge ilan etme yetkimiz yok” açıklamasına yer verilen gazetede, Erdoğan’ın Araplarla ilişkilerini güçlendirmesinin Esad’ın gidişini hızlandırmadığına değinildi. Bu durumun, Başbakanı Suriye konusunda İran ile yakınlaşmaya ittiği ifade edildi.

(soL- Dış Haberler)