Vize sorunu kayıkçı kavgası

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn "Türkiye vize kolaylığı talep etmedi" dedi. Dışişleri, "biz istedik, AB ağır şartlar koydu" yanıtını verdi.

soL (HABER MERKEZİ) AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in "Türkiye, 'Vize Kolaylığı Anlaşması'yla ilgili müzakere yürütmek istemedi" sözleri basında yer alınca, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Rehn'in sözlerinin gerçeği yansıtmadığını, bu konunun taraflar arasında dört kez müzakere edildiğini açıkladı.

Olli Rehn: Türkiye istemiyor

Avrupa Parlamentosu'nda Türk kökenli Alman milletvekili Vural Öger'in verdiği soru önergesini yanıtlayan Olli Rehn, Türkiye'den vize kolaylıkları konusunda bir talebin gelmediğini, bir niyet beyanı almadıklarını belirtti. Uzun zamandır vize kolaylığı antlaşması için Türkiye'ye ısrar edildiğini, fakat Türk yetkililerden bu konuda karşılık alamadıklarını belirten Rehn, Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerine vize konusunda çektikleri sıkıntılar konusunda topu Türkiye'ye attı.

Dışişleri: AB ağır şartlar öne sürüyor

Bu açıklamaya yanıt gecikmedi. Dışişleri'nden yapılan açıklamada, sözü edilen "vize kolaylığı" konusunda AB tarafından Türkiye'ye ağır şartlar öne sürüldüğü ifade edildi. Ön şart olarak ileri sürülen "Geri Kabul Anlaşması"nın, Türkiye'yi "göçmenlerin bekleme ülkesi" haline getirebilecek bir antlaşma olduğunu söyleyen Dışişleri yetkililerine göre, Türkiye'nin kazanılmış hakları var ve vize anlaşması bu hakları geriye alacak.

"Geri Kabul Anlaşması"na göre, AB'de izinsiz ikamet eden kişiler, Türkiye'ye iade edilecek. AB daha önce bu antlaşmayı Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Ukrayna, Arnavutluk, Sri Lanka gibi ülkelerle imzaladı.

Dışişleri açıklamasında, "Gümrük Birliği" ile "Müzakereci Ülke" konumunda olması ve Türkiye-AB Ortaklık Hukuku'ndan doğan müktesebat hakları sebebiyle, daha önceleri de daha esnek ve kolay vize talebinde bulunulduğu belirtildi. Ancak, AB tarafından Türkiye'ye imzalaması şart konulan "Geri Kabul Anlaşması"nın, Türkiye'yi hem mali hem de ondan daha büyük bir sosyal külfete sokacağı vurgulandı.

Vize sorunu ikili ilişkilerle çözülecek
Dışişleri, konuyla ilgili dört tur müzakere yapıldığını, ancak, AB'nin girişimlerine rağmen Türkiye'nin bir külfet altına girmeyi kabul etmemesi yüzünden bir sonuç alınamadığını ikili ilişkilerle başta işadamları, profesyonel sürücüler, sanatçılar, sporcular, medya mensupları, akademisyenler, öğrenciler ve aile birleşimi olmak üzere, Türk vatandaşlarına vize kolaylıkları sağlanmasını öngören anlaşmaların imzalanması girişimlerinin devam ettiğini açıkladı.

İkili ilişkiler kapsamında Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Letonya, İtalya, Estonya ile vize kolaylıklarını içeren anlaşmaların imzalandığı belirtilirken, sürecin nasıl sonuçlanacağı konusunda bir yorum yapılmadı.