Veliler 5.5 yaşındaki çocuklarını okula göndermiyor

AKP’nin 5.5 yaşındaki çocukları zorunlu olarak okula kaydetmesinin ardından veliler yoğun biçimde çocukları için rapor almaya çalışıyor. Konuyu soL’a değerlendiren TTB Merkez Konseyi üyesi Melda Pelin Yargıç, kendilerine ve hastanelere yoğun başvuru olduğunu dile getirdi.

AKP’nin bilimsel verileri bir kenara bırakarak 5.5 yaşındaki çocukları okula kaydetmesinin ardından TTB’nin çağrısına uyan çok sayıda öğrenci velisi, çocuklarını oyun çağında okula göndermemek için rapor alıyor.

“Velilerin yoğun başvurusu var”
Velilerin çocukları okula göndermemek için alması zorunlu tutulan raporlara ilişkin soL’a konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Melda Pelin Yargıç, sürecin başlangıcından itibaren Türkiye’nin dört bir yanından velilerin TTB’ye ulaşarak yardım istediğini dile getirdi.

5.5 yaşındaki çocuklar için son derece zararlı olan düzenlemeye ilişkin gerekli bilimsel açıklamaları yaptıklarını belirten Yargıç şöyle konuştu:

“Özellikle ‘600.000 çocuğumuza sembolik rapor veriyoruz. Bu yaş grubundaki hiçbir çocuğun okula başlaması uygun değildir, bunun için velileri rapor peşinde koşturmayın’ açıklamamızdan sonra TTB'ye başvuran velilerin sayısında büyük bir artış oldu.

TTB olarak hekimlerin velilere rapor konusunda yardımcı olmalarını sağlayacak bilimsel dayanakları basın açıklamamızda, meslektaşlarımıza ve kamuoyuna duyurduk. Bu konuda daha detaylı bir kitapçık hazırlığı içindeyiz, ilgili uzmanlık dernekleri ile beraber kapsamlı bir doküman ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Elbette hekimlerden rapor almak, 4+4+4 ile mücadelenin tek ayağı olmamalı. Velilerimiz Eğitim-Sen'in hazırladığı ve internet sitesinde paylaştığı itiraz dilekçesi ile de uygulamayı durdurmak için birlikte mücadele etmelidir. İtirazın reddi halinde dava sureci başlatılabilir.”

“Özellikle yoksul ailelerin çocukları olumsuz etkilenecek”
Konuya ilişkin bilgi aldığımız bir diğer isim olan İstanbul Tabip Odası’ndan Ümit Şen, TTB ve İstanbul Tabip Odası’nın 72 ayın altındaki çocukların okula başlatılmak istenmesine karşı gerekli bilimsel açıklamaları yaptıklarını ve bu durumun zararlarına dikkat çektiklerini söyledi.

MEB’in bu adımla kamusal bir hizmet olan okul öncesi eğitim "yükünden" kurtulmak istediğini belirten Şen, velilerin 5.5 yaşındaki çocuklarını okula göndermemek için yoğun bir biçimde rapor almaya çalıştıklarını dile getirdi.

Yoksul ailelerin bu yöndeki taleplerinin daha az olduğuna dikkat çeken Şen, bu durum sonucunda özellikle yoksul ailelerin çocuklarının olumsuz etkileneceğini ifade etti.

(soL – Haber Merkezi)