Van Valiliği: 'Digital kuşakların ihtiyacına Said Nursi’nin medrese modeli cevap verebilir'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Van Valisi, Said-i Nursi’nin “Medresetüzzehra vasiyeti” için sempozyum düzenliyor. Sempozyumun konuşmacıları arasında Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik de var.

Yurt gazetesinin haberine göre, Van Valiliği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Said-i Nursi’nin “medrese vasiyetini” yerine getirmek için harekete geçti. Üniversite ve Valilik, Nur Cemaati'nin kurucusu Said Nursi’nin vasiyet ettiği “Medresetüzzehra” projesi için hükümet sponsorluğunda sempozyum düzenliyor.

12-14 Ekim tarihlerinde, Gülen Cemaati’nin vakıflarından Akademik Araştırmalar Vakfı ve Risale Akademi’nin işbirliğiyle Van’da gerçekleşecek olan “Medresetüzzehra Sempozyumu”nun organizasyonunu Van Valiliği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi yapıyor.

Said Nursi’nin medrese modeli tartışılacak!
“Cemaat medresesi modeli”nin tartışılacağı sempozyumda 1924 yılında kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu sonucu kapatılan medreselerin tekrar açılması gündeme gelecek.

Üç gün sürecek olan sempozyumda, “Medresetüzzehra modeli medreseler persfektifi”, “Medresetüzzehra eğitim yaklaşımları ve uyglulama persfektifleri” ve “Medresetüzehra ve Said Nursi’nin eğitim felsefesi” konu başlıkları tartışılacak.

Van Valisi Münir Karaoğlu ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın organize ettiği sempozyumun protokol konuşmacıları Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik olacak.

“Digital kuşakların ihtiyacına Said Nursi’nin medrese modeli cevap verebilir”
Van Valisi ve aynı zamanda sempozyumun ‘Onursal Başkanlığı’nı yapan Münir Karaloğlu, sempozyum düzenleyicileri adına bir açıklama yaptı.
Karaloğlu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“90 yıllık Cumhuriyet tarihinde de eğitim alanı tepeden modernleşme sürecinin en önemli mecralarından birini teşkil etti. Benimsenen pozitivist yaklaşımlar, yerli ve dini duyarlıkları zayıflatırken, toplumla organik bağ içinde gelişen bir okumuş sınıfın ortaya çıkmasına da imkan vermedi. Yaşadığımız küresel çağda, ‘dijital kuşakların’ ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir eğitim sistemine ihtiyaç var. 100 yıldan bu yana arayışında olduğumuz, hedefleriyle evrensel düşünceyi, amaçlarıyla yerelliği, bize özgü düşünceyi yansıtan eğitim modeli, tam burada yani Türkiye’de kendisine ulaşılmayı bekliyor. İşte bu model, bundan tam 100 yıl önce Van’da konuşulan ve İstanbul’da yankılanan yeni bir eğitim modeliydi. Bu sade ve anlaşılır eğitim modelinin sahibi Bediüzzaman Said Nursi’ydi.”