Utku Kalı için ilk duruşma tarihi belli oldu

Jandarma istihbarat belgelerini sızdırmakla suçlanan er Utku Kalı’nın duruşma tarihi belli oldu. Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşması 21 Ekim’de yapılacak.

Elif Örnek - soL

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde geçen Mayıs ayında yapılan katliamı El Kaide’nin Suriye’deki kolu olan El Nusra Cephesi’nin yapmış olabileceğine işaret eden Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı’na ait gizli yazışmaları sızdırmakla suçlanan er Utku Kalı’ya duruşma tarihi verildi. Kalı’nın dosyası, askeri mahkemenin görevsizlik kararıyla özel yetkili mahkemelerin yerine kurulan Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. Maddesiyle yetkili Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’e gönderilmişti. Mahkeme ilk duruşmayı 21 Ekim’de yapacak.

Utku Kalı, gözaltında ve cezaevinde maruz kaldığı kötü muamele nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu yaşadığı ve intihar eğilimi gösterdiği için kısa bir süre önce yatırıldığı Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi görüyor. Doktorların uygun bulmaması halinde, Utku Kalı ilk duruşmaya katılmayabilir.

Öte yandan askeri yetkililerin, er Utku Kalı’yı İstanbul GATA’ya sevk ettirmek istedikleri öğrenildi. Ancak soL’un görüştüğü uzmanlar, Kalı’nın tedavisini yarıda kesilmesinin risk oluşturacağı uyarısında bulundular.

Çağrı var
Utku Kalı'nın ilk duruşması için "Utku Kalı'ya Özgürlük Girişimi" tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Utku Kalı Reyhanlı patlaması ile ilgili jandarma istihbarat belgelerini sızdırdığı iddiasıyla 24 Mayıs 2013 tarihinden bu yana tutukludur. Bu süreçte işkence ile suçu kabule zorlanmış, cezaevinde defalarca kez çıplak arama başta olmak üzere işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

Utku Kalı, yargılamasının bir an evvel gereği gibi adil bir şekilde yapılmasını ve özgürlüğüne kavuşmayı bekliyor.

Bu 135 gün zarfında Sivas Askeri Mahkemesi'nin Utku'nun "TERÖR SUÇU" işlediği iddiasıyla görevsizlik kararı vermesi üzerine dosya Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Utku'nun ilk duruşması 21.10.2013 günü saat 10:00'da Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde!

Bizler Samsun'da olacağız, katılımınızı bekleriz.

Utku Kalı'ya Özgürlük Girişimi

[email protected]

facebook.com/utkukaliyaozgurluk

twitter.com/UtkuyaOzgurluk

#UtkuKali