Ünye OSB ‘açıkça hukuka aykırı’

Ordu Ünye’de birinci sınıf tarım alanına, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılmak istenmesine karşı açılan davada Ordu İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Rıfat Doğan
Mahkeme oy birliğiyle aldığı kararda, OSB’nin açıkça hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, kamulaştırma kararı eleştirdi. Kararda, OSB’nin bölgeye yapılmasının telafisi güç veya imkansız zararlara yol açacağı belirtildi.

1. sınıf tarım arazisi
Ünye İlçesinde Denizbükü Nalcı (Cevizdere) ve Denizbükü köylerindeki 85 hektarlık alanda organize sanayi bölgesi yapılmasına karşı Avukat Ada Jale Orhan tarafından geçen yıl 24 Ocak tarihinde açılan davada, Ordu İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi. İdare Mahkemesi, daha önce hazırlanan bilirkişi raporunu esas alarak verdiği yürütmeyi durdurma kararında, OSB’nin kurulacağı yerin 1. sınıf tarım arazisi olduğuna dikkat çekti.

İnceleme yapılmadı
OSB yer seçiminin tarım arazileriyle bir bütünlük oluşturan coğrafya, iklim ve havza özelliklerini bozucu nitelikte olacağı ilçede mevcut hava kirliliğinin daha artacağı gibi tespitler de kararda yer aldı.

OSB’nin kurulacağı alanın Cevizdere ve çevresinde bulunan su kaynaklarının yakınında bulunduğuna işaret edilen kararda, su kaynaklarının etkilenip etkilenmeyeceğine, tesisin su kaynaklarını kirletme riski olup olmadığına yönelik incelemenin yapılmadığı belirtildi.

OSB için alınan kamulaştırma kararını da eleştiren mahkeme, “işlemin uygulanması halinde mülkiyet hakkını ve kullanımını doğrudan etkilemesi davacılar açısından telafisi güç ve imkansız zararları doğuracağı açıktır” dedi.

İdare Mahkemesi, 9 Nisan’da aldığı yürütümeyi durdurma kararının gerekçesinde, OSB uygulamasının açıkca hukuka aykırı olduğunu kaydederek, işlemin telafisi güç veya imkansız zararlara yol açacağını belirtti.

Tarım yapılmalı
Davaya konu olan ve kamulaştırılmak istenen alan, 1. sınıf tarım arazileri, özel ürün arazileri ve fındık bahçelerinden oluşuyor. Söz konusu alan, tarihi Tozkoparan Kaya mezarlarına ve Asarkaya Milli Parkı’na çok yakın olup, Cevizdere Irmağı’nın hemen yanında bulunuyor. Üstelik bu alan su havzası ve SİT alanının da yakınında.

Avukat Orhan, OSB’nin yer seçiminin, OSB kanuna ve OSB Yerseçim Yönetmeliğinde belirtilen esaslara uygun yapılmadığını, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na göre tarım dışı amaçla kullanım için Toprak Koruma Korulu kararı alınması gerektiği halde bu karar olmaksızın OSB yer seçimi yapıldığını belirterek yürütmeyi durdurma ve iptal istemli dava açmıştı.