‘Unvanın yoksa baskıdan şikayet edemezsin’

Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber'e göre unvanın yoksa baskıdan şikayet edemezsin.

Türkiye’de bir üniversite bünyesinde hizmet veren ilk mobbing birimini kurmakla övünen Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber, işyerinde psikolojik yıldırmaya karşı bilinçlendirme amaçlı bir etkinlikte, “Bu olgu suistimal ediliyor, daha doktorasını bitirememiş kişiler mobbing’in arkasına sığınıyor” dedi.

soL gazetesinin haberine göre, Gazi Üniversitesi (GÜ) bünyesindeki Mobbing Bürosu, geçtiğimiz ay “Günümüz Problemi Mobbing” isimli bir etkinlik düzenledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre, etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, “Psikolojik baskı ve ayrımcılık insana yakışan bir şey değildir, hem de akademik alanda olması asla kabul edilemez. Ancak mobbing’in en çok görüldüğü alanlardan biri de akademidir” dedi.
Rektör’ün konuşmasının devamı ise oldukça ilginçti. Büyükberber, “Mobbing diye bir olgu vardır, fakat bu kavram bazı kişilerce suistimal ediliyor. 20 yıl asistan olarak kalmış, doktorasını tamamlayamamış, hiçbir başarısı olmayan kişiler mobbing teriminin arkasına sığınıyor” diyerek, “mobbing iddiasında bulunan herkese prim verilmemesini” istedi.

Ağustos 2012’de göreve gelen Süleyman Büyükberber, ayağının tozuyla üniversite bünyesinde bir mobbing ofisi kurmuştu. Büyükberber, basına ofisi tanıtırken, “İnsanlar Gazi Üniversitesi’nde mobbing’i zihninden bile geçirmesin istiyoruz. Maalesef bizimki gibi kültürlerde insanların bir patronluk havası, alttakilerin de körü körüne biat etme alışkanlığı vardır. Ben uzun süre yurtdışında da çalıştım, orada böyle bir şey yok” demişti.

‘Önce el altından araştıracağız’
Büyükberber’in büyük bir kampanyayla duyurduğu Mobbing Ofisi’ninse çoğu zaman gelen şikayetler hakkında başvuranlara bir geri dönüş dahi yapmadığı belirtiliyor. Zaten Rektör Büyükberber de, Kasım 2012’de yine Hürriyet’e yaptığı açıklamada şu muğlak ifadeleri kullanmıştı: “Mobbing suistimale de çok açık bir konu. Hukuken cezai yaptırımı da net değil. Bu nedenle öncelikle gelen şikayetin doğru olup olmadığı görevli hocalarımız tarafından el altından araştırılacak. İncelemeye değer bir konu varsa, üniversite yönetimine intikal edecek. Yöneticinin mobbing uyguladığı kanıtlanırsa uyarı cezası alacak. Tekrarlarsa YÖK’e bildireceğiz. Artık YÖK kendisi ceza mı verir, yoksa Cumhuriyet Savcılığı’na mı bildirir bilemiyorum.”

Rektör’ün kendi demeçleri ve yaşananlar, mobbing konusunun seçim propagandasına malzeme edildiğini ancak uygulanacak yaptırımların belirsizleştirilmesi ve açılan ofisin de işlevsizleştirilmesi sonucu, bu sorunun Büyükberber’in görev dönemi boyunca daha da ağırlaşarak Gazi Üniversitesi’nde sürdüğünü gösteriyor. Bunu doğrularcasına, üniversitede yargıya da intikal etmiş mobbing vakaları yaşandığı basına çokça yansıdı.

CHP’den suç duyurusu
Büyükberber’in rektörlüğü döneminde akademik baskı ve liyakatsiz atama iddiaları da adeta tavan yaptı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, geçtiğimiz Ocak ayında GÜ’deki yolsuzluk ve hukuksuzluk iddialarıyla ilgili bir suç duyurusunda bulundu. Kart, üniversitede usulsüz atamalar yaşandığı ve öğretim görevlilerine baskı yapıldığı iddialarını gündeme getirdiği suç duyurusunda, Rektör Büyükberber’in seçim döneminde kendi kadrosuna yer açmak için tehdide de başvurarak bazı dekan ve yöneticileri istifaya zorladığını, bu keyfi tutumunun seçildikten sonra da icraatlarına yansıdığını ifade etti.