Üniversiteliler 'Reyhanlı'nın hesabını sormak için' yürüdü: Polis öğrencilere saldırdı!

"Reyhanlı Katliamı'nın sorumlusu AKP'den hesap soracağız" diyen üniversiteliler İstanbul'daki Başbakanlık ofisine yürüyor.

Güncelleme: 19.00
Polis saldırısı sonrası yaralanan TKP’li Öğrenciler’den Can Güngör, polisin açık hedef alarak attığı biber gazlarını ve bugün yapılan eyleme yapılan saldırıya ilişkin soL’a açıklamada bulundu.

“Polis müdahale ettikten sonra geri çekildik, arkamı döndüğümde polisin beni hedef aldığını gördüm biri sırtıma birisi kafama geldi. Açıkça hedef aldığını gördüm. Mimar Sinan’a kadar girdik, orada da pankart açmaya çalışırken yine polis saldırısı gerçekleşti. Kafamız kanarken Mimar Sinan’a girmemize izin vermediler. İçeri girdikten sonra revire almadılar.

Taksim İlkyardım Hastanesi’nde kafama 5 dikiş atıldı.

Bugün yapılan saldırı üniversite öğrencilerini hedef alan açık bir saldırıydı. Burada polisin amacı gençliğin gerçekleri söylemesini, halkın gerçeği öğrenmemesi engellemektir.

Reyhanlı’nın sorumlusu olan AKP kendi sorumluluğunu bildiği ve bundan korktuğu için bugün üniversite gençliğini hedef aldı ancak gençlik AKP’den Reyhanlı’nın hesabını mutlaka soracaktır.”


Güncelleme: 18.16

Üniversite öğrencileri yapılan tüm saldırılara karşın basın açıklamalarını gerçekleştirdi. Öğrenciler açıklamada, “Katil ÖSO Katil AKP”, “Katil ABD işbirlikçi AKP”, “Savaşçı Yalancı Davutoğlu istifa” ve “Reyhanlı halkı yalnız değildir” sloganları attı.

Üniversite öğrencileri adına Kübra Bıçak’ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Reyhanlı katliamının sorumlusu AKP’den hesap soracağız
Hatay’ın Reyhanlı ilçesi son dönemde gündeme, emperyalistlerin desteğiyle kirli bir savaş yürüten ve Suriye’de gerçekleştirdiği katliamlarla bilinen halk düşmanı, terörist örgüt ÖSO ile, bu örgütün bomba imalathanelerine ev sahipliği yapmasıyla geliyordu.

Suriye sınırının AKP’nin savaş politikaları doğrultusunda yolgeçen hanına çevrilmesi ve Suriye Devleti’ne karşı ülkemizde beslenen silahlı çeteler Reyhanlı halkının da tepkisini çekiyor, bu tepkiler ve kapıdaki savaşın yol açtığı tedirginlik yer yer medyaya yansıyordu. Ayrıca Hatay’ın Reyhanlı’nın da aralarında bulunduğu pek çok ilçesinde varlığına göz yumulan ÖSO’nun bomba imalathanelerine dönüştürülen binalarda yangınlar çıkıyor ve patlamalar yaşanıyordu.

Reyhanlı’dan alınan son haber ise, ilçede bomba yüklü araçların patladığı ve onlarca yurttaşımızın bu saldırı sonucunda hayatını kaybettiği oldu. Son haber diyoruz, çünkü AKP iktidarı Reyhanlı’da yaşanan katliamın hemen ardından keyfi, hukuksuz bir şekilde yayın yasağı getirdi. Hastanelerde çalışan sağlık emekçileri gerçek ölü sayılarını söylememeleri doğrultusunda uyarıldılar. Bölge adeta ablukaya alındı ve bir an önce iş makineleriyle enkazın kaldırılması, daha doğrusu delillerin yok edilmesi işine girişildi. Ortadoğu’da ABD’nin taşeronluğuna soyunan AKP’nin ülkemizi ve bölgeyi içine sürüklediği savaş, daha şimdiden 150’nin üzerinde yurttaşımızın canına, bir ilçenin yıkımına mal oldu. Katliamın sorumlusu AKP iktidarı, MİT ve yandaş basın suçu “ülkemizdeki barış sürecini baltalamak isteyenlere”, El Muhaberat’a ve kimi sol örgütlere attı ve savaş çığırtkanlığına devam etti.

Bütün bunları gören, gösteren, işini dürüstçe yerine getirmek için çabalayan gazeteciler ise gözaltına alındı, tehdit edildi. AKP’nin yayın yasağı fermanına uymayan gazetelerin kapılarına polis dayandı.

Buda yetmedi, merkez medya yayın yasağına "uyarken" yandaş medya da utanmadan Reyhanlı ve Hatay halkını suçladı. Hatay halkının iki yıldır beraber yaşamak zorunda bırakıldığı ÖSO'lu teröristlere karşı öfkesi "masum Suriyeli mültecilere saldırı" diye aktarıldı. Sürecin başından beri barış isteyen Hatay halkı ırkçı gösterildi. AKP iktidarının yalanları birçok ağızdan tekrarlandı, halk kandırılmaya çalışıldı.
Dün ise Ankara’da, bu taşeronluk stratejisinin, onursuz dış politikanın mimarı Davutoğlu’nu istifaya çağıran sloganlarla Dışişleri Bakanlığı’na yürümek isteyen öğrenciler polis vahşetine maruz bırakıldı.

Ankara'nın göbeğinde öğrencileri hedef alarak sıkılan gaz bombaları çoğu arkadaşımızı yaraladı, hayatına kast etti.

Gün Reyhanlı halkıyla dayanışma Ortadoğu'da işgalci politikalara geçit vermeme günüdür. Gençlik her zaman olduğu gibi, bugünde geleceğe ışık tutacak, kendine yakışır şekilde AKP'ye cevabını verecektir.

Bir Dışişleri Bakanı düşünün ki, yüzlerce yurttaşın bombalarla yaşamını yitirdiği dakikalarda kameralar karşısında sırıtmaktan çekinmesin! Bir Başbakan düşünün ki böyle bir faciadan sonra korkusundan bölgeye gidemesin, üstüne üstlük uçağına doldurduğu yüzlerce patronla ABD’ye gitsin, bölge için daha karanlık planlar ve patronları için ihale kovalasın! Bir iktidar düşünün ki, ölenlerin adına anıt dikmek, ulusal yas ilan etmek şöyle dursun, ölü sayısını düşük göstermek için cenazeleri gece vakti, gizlice, cep telefonu ışıklarıyla toprağa versin! Bütün bunların tek bir göstergesi var! Başta Başbakan Tayyip Erdoğan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere bir bütün olarak AKP Hükümeti miadını doldurmuştur. AKP iktidarı artık halkımızın nezdinde ve vicdanında meşru bir iktidar değildir. Ülkemizi ABD politikalarının tetikçisi haline getiren, kardeş Suriye halkına ve ülkemiz halkına karşı katliamlara girişen islamcı çeteleri besleyen, ülkemizi savaşa ve felakete sürükleyen politikaların mimarı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bakanlığı artık hükümsüzdür. Derhal istifa etmelidir.


Güncelleme: 18.09
Üniversite öğrencileri kısa süre sonra bir basın açıklaması gerçekleştirecek.


Güncelleme: 17.52
İşte polis saldırısının çığrından çıktığını ortaya koyan kareler!


Güncelleme: 17.10
Polisin saldırısında kullanılan plastik mermiler sonucunda yaralanan öğrenciler var. Bu arada üniversiteye giren öğrencilere de plastik mermi atılması sonucu okulun camı kırıldı.

Başına biber gazı kapsülü gelen TKP'li bir öğrenci hastaneye kaldırıldı. Durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Fotoğraflar Semra Tatlıpınar-soL


Güncelleme: 17.00
Çok sayıda öğrencinin polisin saldırısı sonucunda hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor.

Fotoğraflar: Neslihan Koçaslan- soL


Güncelleme: 16.50
Polisin üniversite öğrencilerine sert saldırısının ilk görüntüleri şöyle:


Güncelleme: 16.40
Polis saldırısının ardından öğrenciler Mimar Sinan Üniversitesi'ne girdi. Polis üniversiteye su ve gaz bombalarıyla saldırıyor.

Üniversite öğrencileri ana kapının arkasına barikat kurdu.

Eylem sürüyor.


Güncelleme: 16.35
Kitle yürümeye çalışırken, polisin çok sert saldırısı sürüyor. Polis Fındıklı'ya doğru öğrencilere saldırısını sürdüyor.


Güncelleme: 16.31
"Reyhanlı Katliamı'nın sorumlusu AKP'den hesap soracağız" diyen üniversite öğrencilerine saldırmak için getirilen polislerin barikatından bir görüntü:


Twitter'dan Deniz Atam


Güncelleme: 16.28
Polisin çok sert saldırısı sürüyor.

Güncelleme: 16.26
Üniversiteliler Reyhanlı için Başbakanlığa yürürken, Dolmabahçe'de polis öğrencilere tazyikli su ile saldırdı.


Güncelleme: 16.17
Beyazıt'tan yürüyüşe başlayan ve Mimar Sinan ve Marmara Üniversitesi ile buluşan öğrenciler İTÜ'den yürüyüşe geçen öğrencilerle buluşmak üzere Dolmabahçe'de bekleyişe geçti.

Polisin burada ciddi bir yığınak yaptığı görülüyor.


Güncelleme: 16.13
İTÜ'de Gümüşsuyu Kampüsü'nden yürüyüş başladı.


Güncelleme: 16.05
Beyazıt'tan yola çıkan üniversite öğrencileri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri ile Fındıklı'da bir araya geldi.

Başbakanlığa doğru yürüyüş sürüyor.


Güncelleme: 16.00
Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri de Başbakanlık ofisine yürümek üzere Davutpaşa Kampüsü'nden yürüyüş hazırlıklarına başladı.


Güncelleme: 15.46
İstanbul Üniversitesi'nden yürüyüşe başlayan öğrenciler Karaköy'e doğru ilerliyor.


Güncelleme: 15.33
Marmara Üniversitesi öğrencileri Kadıköy İskele'ye yürürken, buradan vapurla karşıya geçti.

İstanbul'un diğer üniversitelerinden öğrenciler de yaptıkları yürüyüş ardından Gümüşsuyu'na doğru yola çıktı.


Bugün İstanbul'daki tüm üniversitelerden öğrenciler "Reyhanlı Katliamı'nın sorumlusu AKP'den hesap soracağız" diyerek Başbakanlığa yürüyor.

İlk yürüyüş İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsünden başladı.

Gümüşsuyu Kampüsü'nden yürüyüş ise saat 16.00'da başlayacak.

Gelişmeleri aktaracağız...