Üniversitelerde 'serbest siyaset' dönemi öğrencilere saldırılarla başladı

Üniversitelerde son günlerde yaşanan saldırılar AKP'nin üniversitelerde özgürlük getireceğini propaganda edenlerin yalanını ortaya koyuyor. Son olarak Hacettepe Üniversitesi’nde bugün ÖGB öğrencilere saldırırken, Genel Sekreter Yardımcısı'nın bir öğrencinin telefonunu zor kullanarak alması dikkat çekti.

AKP ve medya tarafından “üniversitede siyaset artık serbest” şeklinde selamlanan YÖK disiplin yönetmeliğinde yapılan değişikliğin hemen ardından üniversitelerde başlayan saldırılar AKP'den özgürlük bekleyenleri bir kez daha yanılttı.

Bugün Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde üniversite yönetimi solcu öğrencilerin yeni kayıt yaptıran öğrencilerle tanışmasını engellemek istedi.

Sabahın erken saatlerinde kayıt yaptıran öğrencilerle tanışmak üzere kampüse gelen solcu öğrencilere özel güvenlik görevlileri tarafından senato kararı nedeniyle stant, bildiri ve afiş asmalarına izin verilmeyeceği bildirildi.

Genel Sekreter Yardımcısı’ndan öğrencilere sözlü ve fiziki saldırı
Saat 9.00 gibi kayıt yaptırılan alana gelen Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Kayıran, öğrencilerle karara ilişkin tartışırken, tartışmaları cep telefonuna kaydetmekte olan bir öğrencinin elindeki telefonu kaparak şaşkınlık yarattı. Öğrencinin telefonunu geri istemesi üzerine, “biz olmasak üniversite olmaz, üniversiteden defolun” şeklinde cevap veren Kayıran, özel güvenlikler vasıtasıyla öğrencileri yanına yaklaştırmayarak öğrencinin telefonunda bulunan videoyu sildi.

Saat 10.00’da bildiri dağıtımı yapmaya başlayan öğrencilerin afiş ve pankart asmaları üzerine, özel güvenlikler pankart ve afişleri indirdi. Öğrencilerin karşı çıkarak pankart ve afişlerin önüne geçmesi üzerine güvenlik öğrencilere de saldırdı. Özel güvenliğin saldırısına rağmen geri adım atmayan öğrenciler bildiri dağıtımına devam etmekteler.

Kampüs girişinde çok sayıda polis aracını öğrencilere müdahale etmek için beklemekte.

Üniversite yöneticileri öğrencilere saldırmaya başladı
Geçtiğimiz senelerde kayıt dönemleri başta olmak üzere üniversite yönetimlerinin öğrencilerin üzerlerine özel güvenlikleri saldırtmasının çok sayıda örneği görülmüştü. Bu yıl ise daha farklı bir durumun yaşandığı görülmekte. Artık özel güvenlik görevlilerinin yanı sıra üniversitelerin üst düzey yöneticilerinin de doğrudan öğrencilere fiziki müdahalede bulundukları görülüyor. Bugün Hacettepe Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Kayıran’ın bir öğrencinin telefonunu zorla elinden alması, 2 gün önce ise Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Berahitdin Albayrak’ın Tandoğan Kampüsü’nde öğrencilerle yaşadığı gerilimi videoya çeken bir öğrenciyi kolundan tutup dışarı atması AKP’nin önümüzdeki dönem üniversitelere başlatacağı saldırı konusunda fikir vermekte.

Anadolu Üniversitesi'nde gözaltı terörü
Ankara'daki saldırıların dışında Anadolu Üniversitesi'nde yaşanmakta olan saldırılar da dikkat çekiyor. 2 Eylül'de Hazırlık sınıfı mağduruiyetleri için öğrenciler taradından başlatılan rektörlük önünde çadır kurma eylemi özel güvenlik ve çevik kuvvet polisinin sert müdahalesine uğramış, 20 öğrenc göz altına alınırken, bir öğrencinin kolu kırılmıştı. Anadolu Üniversitesi yönetimi saldırgan tutumunu kayıt dönümende de sürdürerek kampüse polis çağırmış ve 40'a yakın öğrenci polisin saldırısı sonunda gözaltına alınmıştı. Öğrencilere destek olmak için üniversiteye gelen Eğitim Sen üyeleri de özel güvenliğin saldırısından nasiplerini almıştı.

Bolu'da polis standı
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde ise polisin üniversite kayıtlarında stand açarak sol görüşlü öğrencileri yeni kayıt yaptıran öğrencilere ve velilerine "terörist" olarak göstermeye çalışmaları dikkat çekmişti.

(soL - Haber Merkezi)