Ulusal Program Troyka yolunda

AKP hükümetinin hazırladığı, hakkında muhalefet partileriyle görüşme turlarına çıktığı, "kamuoyuyla paylaşmak" için 80 civarında sivil toplum kuruluşuna gönderdiği Ulusal Program, AB Troykası'nın Türkiye'nin de katılacağı toplantısının en önemli gündem maddesi. AB'nin birçok başlıkta "acele edin" demesi bekleniyor.

soL (HABER MERKEZİ) AB Troykası, Türkiye'den Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın başkanlığındaki bir heyetin de katılımıyla bugün Brüksel'de toplanacak. Toplantıda, Türkiye'nin "ev ödevleri"nin yer aldığı Katılım Ortaklığı Belgesi'ne yanıt niteliği taşıyan ve yeni hazırlanan Ulusal Program'a ağırlık verilecek. AB'ye uyum sürecinde gerçekleştirilen reformların ulaştığı nokta masaya yatırılacak. AB tarafının, reformlar konusundaki beklentilerini tekrarlayacağı ve özellikle de yeni adımların hızla atılmasını istediği konularda ısrarcı olacağı biliniyor.

Türkiye'nin AB üyeliğine aday ilan edildiği 1999 yılından bu yana, her AB dönem başkanlığında bir kez düzenlenen bakanlar düzeyindeki Troyka toplantılarında, reform sürecinin yanı sıra, uluslararası ve bölgesel konular da masaya yatırılıyor. Bu toplantıda da, Gürcistan ve Irak başta olmak üzere bölgesel konular görüşülecek.

Dış ilişkiler pazarlanacak

Ali Babacan'ın Troyka'ya, Türkiye'nin Gürcistan sorunundaki diplomatik girişimlerini anlatması ve önerilen "Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu"na ilişkin bilgi vermesi bekleniyor. AB tarafının, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmeler, bu konuda Ankara'nın yaklaşımı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan ziyareti konularında bilgilendirilmesi beklenen toplantıda, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki aracılığı, İran ve enerji konularının da gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

AB Troykası bileşimi
AB Troykası, AB Konseyi Dönem Başkanlığı'nı üstlenen üye ülke, 6 ay sonra bu görevi üstlenecek olan üye ülke ile Konsey Genel Sekreteri'nden oluşuyor. Troyka, "Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası" konularında AB'yi temsil ediyor. Brüksel'deki toplantıya, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in başkanlığındaki üst düzey bir heyet katılacak. AB heyetinde, 1 Ocak'ta AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak olan Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve AB Konseyi yetkilileri yer alacak.