Uludere Katliamı'nı protesto eden 80 öğrenciye ceza

Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Uludere Katliamı'nı protesto eden 80 öğrenciye uyarı ve kınama cezası verildi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 34 kişini hayatını kaybettiği katliamı protesto eden Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi 80 kişiye bugün uyarı ve kınama cezası verildi.

ANF'nin haberine göre, 2 Ocak 2012 tarihinde Süleyman Demirel Üniversitesi Doğu Kampusu’nda bir araya gelen 400 kişilik devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler Roboski katliamını protesto etmek için sloganlar eşliğinde yürüyüş yaparak basın açıklaması gerçekleştirmişti. Sonrasında da SDÜ Rektörlüğü tarafından, yaklaşık 100 öğrenciye soruşturma açılmıştı.

80 öğrenciye uyarı ve kınama cezası!
AKP hükümetinin süper savcıları gibi davranan rektörlük, Roboski Katliamı için adalet arayışına karşı tahammülsüzlüğünü ortaya koymak için yaz tatilini bekleyerek, 80 öğrenciye uyarı ve kınama cezası verdi. Kararın tatil sürecinde verilmesinin tepkilerin önüne geçmek amaçlı olduğu belirtiliyor. Daha önce 52 öğrenciye uzaklaştırma cezası veren SDÜ Rektörlüğü, lütuf yapar gibi bir de “verilmesi gereken cezanın bir altını verdik” demekten geri durmadı.

"Öğrencilik sıfatına yakışmayan davranışta bulunmak"
SDÜ öğrencileri daha verilen cezalar için idari mahkemesine başvurarak cezaları iptal ettirmişti. Rektörlük bunun üzerine taktik değiştirerek, Roboski katliamını protesto eden öğrencilere Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmenliğinin 6/a ve 7/a maddelerine göre uyarı ve kınama cezası vermesi dikkat çekti. Bu maddeler şöyle düzenlenmiş: “Öğrencilik sıfatının gerektirdiği vakara yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak” ve “Öğrencilik sıfatının gerektirdiği itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak”.

Ceza alan öğrencilerden Mehmet Kaya Roboski’de katledilenleri sahiplenmenin onurlu bir davranış olduğunu belirtirken, rektörlüğün gözlerini korkutamayacaklarını dile getirdi. Kaya, baskıların kendilerini yıldırmayacağını söyledi.

Bini aşkın öğrenci tutuklu...
Türkiye öğrencilere yönelik baskının en sert olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Polis ve yargının eksik kaldığı yerlerde üniversite rektörleri boşluğu doldurarak öğrencileri cezalandırıyor. Tutuklu öğrenciler konusunda ise Türkiye tartışmasız bir şekilde dünyanın en büyük cezaevi. En az 770’i aşkın üniversite öğrencisi ile sayıları 1500’le ifade edilen lise öğrenci cezaevlerinde bulunuyor.