ÜKD’den araştırma görevlilerine destek

Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD), araştırma görevlilerinin 50/d maddesince doktoralarının ardından işten atılmalarına karşı, iş güvenliği mücadelesini destekleyen bir açıklama yaptı. Bugün İstanbul Üniversitesi’nde konuyla ilgili olarak, öğretim ve araştırma görevlilerinin katılacağı “Üniversitelerin özerkliği ve İş güvencesi” başlıklı panel düzenlenecek.

soL (HABER MERKEZİ) Bir çok üniversitede araştırma görevlilerinin bir araya gelerek eylemlerle protesto ettiği geçici 50/d kadrosundan daimi olan 33/a kadrolarına geçişin durdurularak asistanların doktoralarını tamamladıktan sonra işsiz kalmalarına karşı
tepkiler devam ediyor. Üniversite Konseyleri Derneği, yayınladığı bildiriyle araştırma görevlilerinin iş güvencesi talebine destek verdi.

Bildiride yapılan açıklamada, lisansüstü eğitimleri boyunca araştırma görevlilerine istihdam sağlayan geçici 50/d kadrosundan daimi olan 33/a kadrolarına geçişin durdurulduğu belirtilerek "Üniversiteye alımlarda öznel değerlendirmelerin kaldırılması, araştırma görevlilerinin kalitesinin arttırılması gibi gerekçelerle hayata geçirilen bu değişiklik üniversitelere yönelik piyasacı saldırıların son adımıdır" denildi. İş güvencesi elinden alınan akademisyenin bilimsel bağımsızlığını kaybettiğinin vurgulandığı açıklamada "sermayenin çıkarları doğrultusunda üretime zorlanan proje asistanına dönüştürülmektedir" denildi. Bu süreçle birlikte akademisyenlerin özel sektörün hizmetine sunulduğu vurgulandı.

Üniversite Konseyleri Derneği araştırma görevlilerinin İstanbul Üniversitesi'nde başlattığı ve diğer üniversitelere de yayılmakta olan mücadele sürecini desteklediğini duyururken, bütün üniversite bileşenlerini piyasacı ve gerici saldırılara karşı örgütlenmeye çağırdı.

AKP üniversiteleri sermayeye teslim ediyor
Açıklamada, AKP hükümetinin Yusuf Ziya Özcan başkanlığındaki YÖK eliyle üniversiteleri dönüştürme hamlesi gerçekleştirdiği ifade edilirken, Üniversitelerin sermayenin ilgi odağı olduğu vurgulandı. Açıklamada bu sürecin, IMF tarafından kamunun yeniden düzenlenmesi için gerçekleştirilmesini istediği politikalar, daha önceki yıllarda yayımlanan YÖK raporları, 2001 yılından beri Türkiye'nin dahil olduğu Bologna Sürecive son TÜSİAD Yükseköğretim Raporu'nda yer aldığına dikkat çekildi.

Fosilci Adnan Hocacı Rektörler atanırsa...
Dernek tarafından yapılan açıklamada, AKP'nin, YÖK Başkanı'yla ve geçtiğimiz bir yıl içinde atanan, aralarında "türbana özgürlük" için imza veren ve üniversitede Harun Yahya'nın fosil sergisini düzenleten rektörlerle üniversitelerin kapılarını sermayeye sonuna kadar açtığı belirtildi. Yeni rektörlerin kendi dekanlarını atamasıyla fakülte yönetimlerinde kadrolaşmanın arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Bugün istihdam edilmekte olan araştırma görevlilerinin üniversitelerden uzaklaştırılmasına bir de bu gözle bakmak gerekmektedir. Ortaya çıkacak olan öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak üzere, devlet bursuyla yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilen öğrenciler hiçbir kriter aranmadan daimi kadroya atanacakları günü beklemektedirler" denildi.

Bugün İÜ'de panel gerçekleştiriliyor

Bugün (3 Mart 2009 Salı) İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) konuyla ilgili olarak "Üniversite özerkliği ve iş güvencesi" başlıklı panel düzenlenecek. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda saat 16.00'da başlayacak olan panele konuşmacı olarak,

Prof.Dr. Çiğdem Kayacan (İ.Ü. Rektör Yardımcısı)

Prof.Dr. Ülkü Azrak (Öğretim Üyeleri Derneği)

Prof.Dr. İzzettin Önder (İ.Ü. İktisat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi)

Prof.Dr. İzge Günal (Üniversite Konseyleri Derneği Başkanı)

Ar.Gör. Ahmet Bekmen (Eğitim-Sen 6 no.lu Üniversiteler Şubesi)

Ar.Gör. Levent Dölek (İ.Ü. Araştırma Görevlileri Temsilciler Kurulu) katılacak.