Uğur Kaymaz'ın katledilmesinin üzerinden tam 8 yıl geçti...

Bugün 21 Kasım 2012, 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın Mardin Kızıltepe’de 13 kurşunla öldürülmesinin ardından tam 8 yıl geçti.

Sadece 12 yaşındaki Uğur Kaymaz tam 13 kurşunla katledildi. Bundan 8 yıl önce gerçekleşen katliamın yarası hala çok büyük…

Uğur Kaymaz’ın katledilişinin üzerinden 8 yıl geçerken İHD Çocuk Hakları Merkezi bir anma açıklaması yaptı:

"Dün kutlanan Dünya Çocuk Hakları Gününün ertesinde, başta Uğur Kaymaz olmak üzere, çocukların haklarını ihlal edenler cezasız kalmamalı, devlet tek bir çocuğun bile hakkını ihlal etmemek için her türlü önlemi almalı yani BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerini yerine getirmelidir.

12 Yaşındaki Uğur Kaymaz’ın güvenlik güçleri tarafından 13 kurşunla öldürülmesinin ardından tam 8 yıl geçti. Uğur, 21 Kasım 2004 tarihinde Mardin’in Kızıltepe ilçesinde evlerinin önünde babası Ahmet Kaymaz birlikte “ terörist” oldukları gerekçesiyle öldürüldüğünde 5′inci sınıf öğrencisiydi. Evinin önünde öldürüldüğünde ayağında terlikleri vardı.

Biz kahrolduk!

Uğur’u katledenler, 8 Eylül 2012 günü görülen son davada, meşru müdafaa haklarını kullandıkları gerekçesiyle beraat ettiler.

Biz utandık, öfkelendik!

Uğur’un ardından, 8 yıl boyunca onlarca çocuk yine devlet görevlileri tarafından öldürülmeye devam etti. Abdülsamet, Ceylan, Ahmet, Enes, Mehmet, Fırat, Sultan, Osman, Doğan… Pozantı Cezaevi’nde taciz ve tecavüze maruz kalan, Roboski’den katledilen çocuklar ve diğerleri...

Öfkemiz ve acımız büyüdü!

Gündem Çocuk Derneği’nin “Çocuğun Yaşam Hakkı 2011 Raporu”na göre sadece 1 yıl içerisinde devlet görevlileri tarafından yaşam hakkı ihlal edilen çocuk sayısı ne yazık ki 50.

Öfkemiz geçmiyor, acımız hafiflemiyor!

Biz biliyoruz ki, Uğur Kaymaz’ı ve diğer çocukları, ayaklarında terliklerle bu yaşamdan alanlar cezasız kaldıkça utancımız, huzursuzluğumuz ve öfkemiz geçmeyecek. Çocuklar için daha iyi bir dünya talebimiz hep eksik kalacak. Başta Uğur Kaymaz olmak üzere tüm çocukların yaşadıkları ihlallerin sorumluları cezalandırılmalı. Çocukların kendilerine karşı işlenen suçlardaki cezasızlık kısır döngüsünden kurtulup daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için devlet BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan yükümlülüklerini, hemen şimdi, yani 20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nün ertesinde, yerine getireceğine dair söz vermeli ve işe başlamalıdır.

Uğur Kaymaz’ın anısında devlet eliyle yaşamı ellerinden alınan, hakları ihlal edilen tüm çocukları anıyor ve onları unutmadığımızın bilinmesini istiyoruz."

Redhack, Kaymaz için hackledi
2004 yılında Kızıltepe'de babasıyla birlikte polis kurşunlarına hedef olarak hayatını kaybeden Uğur Kaymaz anısına RedHack Mardin Havalimanının sitesini çökertti.

(soL - Haber Merkezi)