Tutuklanan bayrak satıcısının eşi: 'Kazlıçeşme'de serbest, Taksim'de suç mu?'

Taksim’de bayrak sattığı sırada polis tarafından gözaltına alınan ve tutuklanan Ali Sarıçiçek’in eşi Merhamet, “Kazlıçeşme’de de bayrak sattık, orada suç değildi. Taksim’de satınca mı suç oldu?” dedi.

Rıfat Doğan -soL

Gezi Parkı eylemleri sırasında gözaltına alınıp tutuklanan ve bayraklarına el konulan bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek’in eşi Merhamet Sarıçiçek, “Palalı
saldırganı bıraktılar, bayrak satanı suçlu diye tutukladılar. Artık adalete güvenmiyorum” dedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Gezi Parkı’nın açılışını yaptığı 6 Temmuz Cumartesi günü Taksim Dayanışması da “parkımıza gidiyoruz” açıklamasıyla çağrıda bulunmuştu. Ancak polisin müdahalesiyle başlayan olaylar, Dayanışma temsilcilerinin ve başka göstericilerin gözaltına alınmasıyla sürmüştü.

Taksim Dayanışması üyelerinin yanı sıra o gün oğlu Selami ile birlikte Taksim’e bayrak satmak için giden Ali Sarıçiçek (35) de gözaltına alınmıştı. Sarıçiçek, çıkarıldığı mahkemede “polise mukavemet” suçlamasıyla tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. Sarıçiçek hakkındaki tek delil, sattığı Atatürk amblemli Türk bayraklarıydı. Sarıçiçek, cezaevinde kendisini ziyaret eden CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel ve Nurettin Demir’le
yaptığı görüşmede, en büyük çocuğunun haftada 150 lira ücretle kemercide çalıştığını, evin başka geçim kaynağı olmadığını, kendisinin de içerde olması yüzünden karısının ve 5 çocuğunun aç kaldığını söyledi.

soL, Sarıçiçek ailesinin evini ziyaret etti. Ali Sarıçiçek’in eşi Merhamet Sarıçiçek (38), “Bayrak bizim ekmek paramızdı. Onunla geçimimiz sağlıyorduk. Palalıyı bıraktılar, kaçmasına izin verdiler. Benim kocamı tutukladılar. Artık adalete güvenim kalmadı” dedi.

13 YAŞINDAKİ OĞUL BAYRAKLARI SAKLADI
Şişli Kuştepe’de bir göz odada kalan ve 300 lira kira ödeyen beş çocuk annesi Merhamet Sarıçiçek, 13 yaşındaki oğlu İnanç’ın, babasının tutuklandığı gün korkudan bayrakları koltuğun altına saklayarak “Anne, babam gibi bizi de götürürler” dediğini anlattı. “Anamızın karnından doğduğumuzdan beri bayrak satarız. Kazlıçeşme’de de bayrak sattık, orada suç değildi. Taksim’de satınca mı suç oldu?” diyen Merhamet Sarıçiçek, verilen tutuklama
kararına çok tepkili: “Palayla saldırınca suç olmuyor, bayrak satınca suç.”

17 yaşındaki oğlu Selami ise olay gününü anlatarak, babasıyla bayrak satmaya gittiğini, polis saldırısı başladığında bir bayrağı siper ederek kendisini koruduğunu ve bir gaz fişeğinin o esnada bayrağa isabet ettiğini belirtti.

‘BAŞLARIM ATATÜRK’ÜNÜZE...’
Tutuklandığı günden bu yana eşiyle görüştürülmediğini belirten Merhamet, kötü muamelenin gözaltı süreciyle başladığını, gözaltındayken Çağlayan Adliyesi’nde eşine yemek verilmediğini ve sattığı bayraklardan birini ezen polisin, eşinin tepkisi üzerine “başlarım Atatürk’ünüze…” dediğini söyledi.

Eşinin avukatıyla görüşen Merhamet, avukatın kendisine eşinin henüz mahkum olmadan mahkumların kaldığı koğuşa alındığını ve orada darp edildiğini anlattığını belirtti.

BEBEKLERİN SÜTLERİNİ KOMŞULAR ALIYOR
Sarıçiçek ailesi, üç gün sonra ödemeleri gereken kirayı ne yapacağını kara kara düşünüyor. Merhamet Sarıçiçek, altı aylık iki yavrularına her gün süt almaları gerektiğini, ancak alamadıklarını belirtti ve ekledi: “Neyse ki komşularımız yardımcı oluyor, onlar alıyor bebeklerimiz için sütü.”

SARIÇİÇEK NASIL TUTUKLANDI?
Ali Sarıçiçek, kendisini cezaevinde ziyaret eden CHP’li vekillere hikayesini anlattı. Gözaltına alındığı gün yorulmuştu ve evine gitmeye çalışıyordu. Polis barikatına geldi. İzin istedi, polis geçirmedi. Bu sırada iki kişi, ABD pasaportlarını göstererek barikattan geçti. Buna kızan 34 yaşındaki Sarıçiçek, elleri havaya kaldırıp tepki gösterdi. O an TOMA Sarıçiçek’e tazyikli su sıktı. Islanan bayraklarını satamayacağını belirterek polise tekrar tepki gösteren
Sarıçiçek, geri döndü ve iki sokak ötede kaldırıma oturdu. Burada polis tarafından gözaltına alındı. Ardından hakkında tutuklama kararı çıktı. Hakkındaki suçlama “halkı isyana teşvik” olan Sarıçiçek’in dosyasındaki “deliller”, Atatürk ve Türk Bayrağı ve polisetepki gösterdiği anki fotoğrafları olarak kayda geçti.